Какъв процент от доходите си да спестяваме и в какво да инвестираме парите си? Тези въпроси могат да имат различни отговори, в зависимост от това кого ще попитате. Това си пролича по време на панел „Лични финанси“, част от икономическия форум „Шумът на парите“, провел се на 22 и 23 май в София под организацията на Profit.bg.

"Би било добре всеки да си зададе цел, която да спестява. Според мен 10% от доходите е добра първоначална цел за дела, който може да бъде спестяван и насочван към по-рискови инвестиции, а те, от своя страна, да носят по-високи доходи“, каза директорът на дирекция "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка Петко Вълков.

На мнение, че 10% от доходите е добрър дял, който да отива под формата на спестявания, бе и учредителят и директор на фондация „Битхоуп“ Владислав Драмалиев.

Според Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, добра стратегия е около 20% от доходите да бъдат спестявани, но тойната е в добрата диверсификация. „По отношение на средствата, които ние спестяваме, е много важно каква финансова цел имаме пред нас, т.е. дори да спестяваме 20% или 30% от голямо значение е те да бъдат добре диверсифицирани“, каза той.


Петко Вълков: Финансовото обучение трябва да започва от училищеДиректорът на дирекция

Какъвто и дял от доходите ни да отива за спестявания и инвестиции, без познания и стратегия, всичко може да се окаже напразно. „Всичко във финансите е относително и пожелателно, какъв процент трябва да спесятваме зависи от жизнения цикъл, дали сме в началото на кариерата си, как се усещаме и какви са доходите ни”, посочи д-р Александър Апостолов, портфолио мениджър в Юг Маркет фонд мениджмънт. По думите му, за да се елиминира негативния ефект от рисковите емоционални решения е нужно добро финансово образование.


Димитър Цонев: Инвестирайте в ценни метали Не смятам, че когато има инфлация и петролът върви нагоре, е времето да се държат пари в банките, каза управителят на българския клон на Адмирал Маркетс

На същото мнение бе и управителят на българския клон на Адмирал Маркетс Димитър Цонев, който посочи, че процентът от доходите, който трябва да отива за спестявания, е относителен, като според него образованието и практическия опит са основни фундаменти за успешни инвестиционни решения. „Смятам, че колкото по-рано човек започне с финасовото си образование, толкова по-добре", заяви Цонев и даде пример с Швеция, която е една от държавите, залагащи в най-голяма степен на практическия подход към образованието. "Всичко, което съм научил, гледам да приложа в практиката", каза той. Според него понастоящем инвестицията в ценни метали е най-добрият вариант, защото дават много добра възможност за доходност, съпоставена с поетия риск.


Станислав Атанасов: Лоша инвестиция нямаМалко над 2 % от домакинствата инвестират

За добро или лошо, българите най-често инвестират в депозит или недвижим имот, въпреки, че на пазара има най-различни алтернативи. „Банковият депозит няма да ме направи богат“, коментира Владислав Драмалиев, който има успешни инвестиции на пазара на криптовалути. По думите му, виртуалните валути са една чудесна алтернатива, в която всеки може да вложи средства.

Все още масовият потребител в България не познава инвестирането във фондове и не се интересува от него, коментира Станислав Атанасов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в Societe Generale Експресбанк. По думите му, домакинствата, които инвестират, в момента са малко над 2%. В Европа този показател е над 10%. Лидер остават САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти, добави той.

Явор Ачев: Добре е спестяванията ни да бъдат диверсифицираниРазлични проучвания показват, че държим средствата си по депозити много по-дълго, отколкото сме планирали. Съответно губим, че не са били инвестирани в дългосрочни финансови инструменти, които носят по-голяма доходност, според Ачев

От друга страна инвестицията в имот си остава една от най-сигурните форми на вложение. „Инвестицията в имот, без значение дали е апартамент, офис, земя, е най-добрата, позната и сигурна инвестиция. Нея можеш да я видиш, да я пипнеш, затова е и сред най-търсените“, каза Михаил Чобанов – основател и собственик на BULGARIAN PROPERTIES. Според него доходността при инвестиция в недвижим имот варира между 3% и 6%. Ако имотите бяха лошо инвестиционни решения, то едни от най-заможните хора в света биха ли инвестирали в тях? Не само че го правят, но по думите на Чобанов, инвестиции в имоти у нас имат и хора от списъка със 100-те най-богати хора в света на Forbes.