Лесни трикове за подобряване на екипната работа на работното място

1124
Лесни трикове за подобряване на екипната работа на работното място

Да сте част от страхотен работен екип е феноменално чувство.

Това означава да отивате на работа с удоволствие и да сте заредени с енергия през целия ден.

Факт е, че много служители страдат от лоша комуникация, липса на доверие и ниска ангажираност – всичко това подкопава шансовете за работа в екип.

Все пак 3 от 4 работодатели смятат работата в екип за „много важна“, но понякога това може да бъде малко сложно. Ключът е да дадете на екипа си правилните условия за развитие и израстване.

Ето няколко „условия“ за работа в екип, които трябва да имате предвид:

1. Ролята на лидерите


Тя започва от върха. Ако все още нямате добра екипна работа на висше ниво, е време за промяна. Бъдете пример за служителите и им покажете колко важно е това за цялата организация.

2. Общувайте всеки ден, по всякакъв начин

Добрата комуникация е в основата на страхотната работа в екип. Добрите екипи комуникират добре и често техните членове са щастливи да споделят идеи, да обмислят заедно, да искат обратна връзка

И така, как да активирате добра комуникация?

Бъдете ясни: Задайте тон за комуникация между екипа. Кога е приемливо да затворите вратата на офиса? Добре ли е да се чувате с някого след работно време? Колко често трябва да се събира целият екип?

Слушайте: Комуникацията е колкото говорене, толкова и слушане. Уверете се, че слушате колегите си и действително обмисляте техните мисли, преди да предложите свои собствени решения и принос.

Метод: Има толкова много начини да се достигнете един до друг в съвременната епоха. Опитайте се да използвате най-подходящия инструмент за комуникация според специфичните нужди, независимо дали това е имейл, чат платформа, телефонно обаждане или лице в лице.

Споделяне: Насърчавайте неформалните срещи, споделянето на информация и сбирките между членовете на екипа. Хората не трябва да чакат седмична среща, за да се съберат.

3. Тренирайте заедно

Тук не говорим за аеробика, а за тийм билдинг. Преди да вземете решение за упражнение за изграждане на екип, важно е да прецените пред какви конкретни предизвикателства е изправен той. Например, трябва ли вашият екип да се запознае по-добре един с друг или трябва да се възстанови от конфликт? Можете да изберете различни упражнения за всяка от тези ситуации. 

4. Създайте отборни правила

Правилата трябва да съществуват, за да поддържат всички равни. Правилата са навсякъде - на спортното игрище, в ежедневните взаимодействия - и съществуват, за да бъдат всички на една и съща позиция. Как можем да продължим повече заедно, ако не знаем къде сме? Правилата ще гарантират успеха и производителността на екипа.

5. Изяснете целта

Ако екипът не разбира целта на работата си, вниманието и ентусиазмът му могат да намалеят. Бъдете ясни защо правите това, което правите – това е ключът към мотивацията. И така, намерете "защо" - целта зад вашия текущ проект или крайна цел и защо предприемате всяка от стъпките, които ви водят до там.

Това не само ще поддържа всички мотивирани и съгласувани, но е и чудесен начин да прегледате работата и да се уверите, че правите най-добрите стъпки, за да стигнете до мястото, където трябва да бъдете.

6. Признавайте и награждавайте

Признатите служители са доволни служители, според скорошно проучване. И доволните служители се справят по-добре в работата. Ако искате по-щастлив, по-силен отбор, признанието е от ключово значение.

7. Офис пространство

Колко конструктивно е вашето работно пространство за растеж на екипната работа? Изследванията на Херман Милър показват, че физическото работно пространство трябва да се развива, за да поддържа сътрудничеството.

Осигурете стаи, които екипите могат да използват, конферентни зали, оборудвани с най-новите инструменти за отдалечена конферентна връзка, и зони за отдих, където хората могат да се отпуснат.

Нуждите на вашите екипи трябва да бъдат отразени във вашето работно пространство. Огледайте офиса си и помислете какво може да се направи, за да се насърчат импровизирани сбирки за продуктивен разговор, достъпност до експерти по знания и полупостоянни пространства за групови проекти.

8. Направете почивка

Изграждането на екип не трябва да се случва, докато работите активно. Всъщност е доказано, че вземането на почивки заедно може да доведе до по-високо ниво на производителност и да помогне за преоценка на целите, ако е необходимо.

Една седмица бихте могли да съберете екипа и да идете на кафе заедно или да поднесете сладки лакомства и да се съберете за сутрешен разговор. Събирането в по-малко формална обстановка ще насърчи по-добра комуникация, споделяне и свързване между членовете на екипа. Ако искате да започнете с малко - излезте навън, за да проведете някои от срещите на екипа.

9. Фокусирайте се върху силните страни

Фокусирането върху слабостите на членовете на вашия екип може сериозно да повлияе на ангажираността и следователно да намали производителността на екипа. Според проучване на Gallup служителите, които използват силните си страни всеки ден, са шест пъти по-склонни да бъдат ангажирани в работата си.

10. Покажете благодарност

Колко често проявявате благодарност ? Проучване сред 2000 души установи, че хората са по-малко склонни да изразяват благодарност на работа, отколкото на всяко друго място. Всъщност, 60% от тези хора казват, че „или никога не изразяват благодарност на работа, или го правят може би веднъж годишно".

Хората, всъщност, искат да им благодарят. 70% от анкетираните биха се чувствали по-добре, ако шефът им беше по-благодарен, а 81% биха работили повече. Всъщност е доказано, че благодарността води до повишено чувство за собствено достойнство и доверие на работното място.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg