10 неща, които начинаещият форекс трейдър трябва да знае

4320

Толкова много неща трябва да се знаят, ако сте професионален трейдър и често, това което, човек още не е научил, му струва пари. Ето и 10-те най-важни неща, които всеки начинаещ трейдър трябва да знае, според themoneytimes.com:

10. Никога не рискувайте повече от 2% от капитала си в една сделка

Всъщност тези 2% са прекалено агресивна стратегия за повечето трейдъри, защото мнозина начинаещи записват поредица от губещи сделки, може би 3, 4, 5, или повече поред. Да кажем, че даден трейдър е сключил пет поредни губещи сделки. Това са 10% от форекс акаунтa му. Точно обратното, ако е рискувал по 0.5% на сделка с пет поредни губещи сделки, това би намалило акаунтa му с 2.5%, което е по-добре.

9. Не претъргувайте

Този проблем води до големи загуби по много нови сметки. Вместо да търгува само качествени сигнали, които обаче не се появяват на всеки няколко минути, начинаещият трейдър има склонност да претъргува, отваряйки прекалено много позиции, като често някои от тях далеч не са желателни.

8. Планирайте сделките си

Планирането на сделките e един от най-добрите начини да защитите сметката си от множеството слабости, които повечето начинаещи трейдъри проявяват. Планирането изисква търпение, дисциплина, и самопознаване - все ключове към дългосрочната успешна търговия.

7. Не купувайте при съпротива и не продавайте при подкрепа

Начинаещите трейдъри на форекс пазара често стават плячка на купуването при съпротива и продаването при подкрепа в надеждата да уловят пробив. Статистически погледнато от количествена гледна точка това е губеща стратегия, която ще носи отрицателни резултати във времето.

6. Бъдете независими в мисленето си

Въпреки че е добре да се слушат финансови новини и да се четат анализи, е важно човек да е независим в мисленето си. Да разчиташ на себе си и да си уверен в себе си е от съществено значение.

5. Научете основите на фундаменталния анализ

Въпреки че сте трейдър, а не икономист, да сте наясно с фундаментите и как те движат цените на валутите е от основно значение. Ако сте наясно с фундаментите и какво движи цената в момента, ще имате и по-голяма увереност при вземането на решения.

4. Запознайте се с лихвените проценти

Лихвените проценти са от ключово значение при оценяването на валутите в дългосрочен план. Основните познания за лихвените проценти, включително как се определят и какво влияе върху тяхната промяна, е от основно значение за всеки, който иска да търгува професионално на форекс пазара.

3. Пазете умствения си капитал на всяка цена

Aко форекс акаунтът ви понесе удар, но все още разполагате с умствения си капитал, тогава е напълно реалистично да успеете да си възстановите загубеното. Ако обаче акаунтът ви понесе голям удар и това източи умствения ви капитал, ще бъде много трудно някога да си възстановите загубите. Пълното изцеждане на умствения капитал е нещото, което кара повечето трейдъри да се откажат от търговията.

2. Търгуването е професия

Търгуването е професия също като инженерството, медицината, архитектурата и т.н. За да развиете уменията необходими за успех в тези професии са необходими години и търгуването не е по-различно. Захващайте се с търговия, за да се занимавате дългосрочно, а не за бърза печалба.

1. Движението на цената е най-добрият учител

Начинаещите трейдъри винаги искат да знаят какви книга да прочетат или какви курсове да си купят, за да се научат как да търгуват. Въпреки че тези образователно помагат до известна степен на резултатите, най-добрият учител от всички е самият пазар. Наблюдавайки цената ден след ден, по няколко часа, трейдърът в крайна сметка започва да вижда сложните начини, по които цената се движи и как се тя движи във връзка с неговата или нейната конкретна стратегия.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg