15 начина бавно да унищожите кариерата си

6477
15 начина бавно да унищожите кариерата си

Има големи грешки, които моментално разрушават градена с години репутация на работното място. Напълно вероятно е и да бъдете уволнени. Но по-често срещани са малките стъпки, които постепенно ни водят към опропастяване на кариерата.

Лошите навици, като изпращането на груби отговори на имейли, могат да накърнят репутацията ви – независимо дали го осъзнавате или не.

Представяме ви 15 лоши постъпки, които бавно подриват почвата под краката ви.


1. Не се адаптирате към културата на компанията, в която работите.
Всяка компания има вътрешни правила. Когато не си мърдате пръста, за да се нагодите към тях, сякаш сами си търсите неодобрение и осъдителна оценка.

2. Измисляте извинения.
Когато не поемате отговорността за грешките си, провалът рано или късно ще ви застигне.

3. Полагате критично необходимите минимални усилия.
Дори всеки път да се справяте с крайните срокове, когато вършите работата си с минимум усилия, не можете да очаквате кой знае какви резултати. Когато сте активни на работното си място и търсите сами възможностите, това се оценява от работодателите.

4. Не сте последователни.
Когато се проваляте в осъществяването на задачи, които сте поели да изпълните, създавате впечатление за хора, които не заслужават доверие. Когато държите на думата си, показвате, че сте хора на място и че можете да изпълнявате поетите отговорности.

5. Обличате се неглиже.
Веднъж щом получите работата, не можете да си позволите да разрушите първото впечатление. Задължително поддържайте добрия си външен вид. Подберете удачно облекло, което да демострира вашите качества и увереност.

6. Вие сте песимист.
Когато постоянно натрапвате песимистичните си оценки и очаквания, шефът няма иска да ви вижда често пред очите си. Оплакванията не ви правят желан събеседник и колега.

7. Игнорирате колегите си.
Сприятеляването с колегите е ключов момент. Съумейте да създаде баланс в професионалните отношения. Позволете да ви опознаят, като своевременно вие опознавате хората, с които работите. Направете така, че първи да научавате от колегите си ценната информация.

Вижте още: 3 кариерни съвета, които ще ви изстрелят на върха

8. Държите се отбранително.
Шефът ви не очаква да сте перфектни, но когато се държите отбранително, получавайки негативна оценка за работата си, това ви прави да изглеждате непрофесионално. Ако не искате да служате конструктивна критика, значи не искате да се развивате напред и да подобрявате уменията си.

9. Маете се.
Отлагането на проекти до последната минута не подлага на стрес само вас самите. То възпира прогреса на всички останали, които разчитат на вашия дял от работата. Ако нещо се обърка, вие ще сте първата паднала жертва.

10. Пишете резки имейли.
Няма значение колко дружелюбни сте като хора, думите могат да бъдат възприети иначе, когато се четат в имейл. Дори и несъзнателно, рискувате да прозвучите грубо, ако не внимавате как пишете отговорите си.

11. Не правите запомнящи се приноси.
Да кажете нещо на обща среща в офиса не е достатъчно. Трябва да кажете нещо, което ще провокира отзвук; което работи. Подгответе се предварително и отдайте предпочитание на качеството пред количеството.

12. Винаги закъснявате.
Честото закъснение за работа води след себе си заключения и оценки. Обрисува ви като човек, който не уважава правилата и не го е грижа. Как да ви се има доверие, когато постоянно закъснявате?

13. Никога не преставате да говорите.
Добре е да познавате колегите си и да ги заговаряте сами. Но когато говорите постоянно и за какво ли не, вие им пречите да работят. Оставете говоренето за обедната почивка.

14. Игнорирате имейлите, които получавате.

Когато не отговаряте на имейли, провокирате ответна реакция у хората, които очакват да получат отговор. Особено у тези, които се нуждаят от такъв, за да могат да свършат добре работата си. Не създавайте неудобства на другите заради лошия си навик да не връщате отговори навреме.

15. Груби сте.
Дори и да си вършите работата добре, това е без значение, когато никой не иска да работи с вас. Грубостта не само отдалечава колегите ви, но според много мениджъри тя не бива да бъде толерирана. Ще бъдете определени за неудачни служители. Учтивостта е ключът към печеленето на хора.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg