6 големи грешки на CEO-тата

3915
6 големи грешки на CEO-тата

Животът на богатите не е лесен и безгрижен. Те също имат тревоги, проблеми, а отговорностите им са много големи.

Главните изпълнителни директори не живеят живот като на останалите. Те ползват някои големи привилегии, но не винаги това е добре за тях.

Вижте някои грешки, които CEO-допускат:


1. Играят голф

Изследвания показват, че добрите голфъри сред CEO-тата правят повече пари от другите, но времето, което прекарват на голф игрището, е в ущърб на компанията.

5-годишно изследване на Робърт Хогърт и Георги Колев показва, че добрите голфъри сред CEO-тата получават по-големи заплати, но резултатите им в работата спадат. Колкото повече време отделят на голфа, толкова повече покани за игра получават от важни хора, ма които не могат да откажат. Така те губят много часове на игрището, а и намаляват контактите им с важни хора, които пък не играят голф.

2. Използват самолета на компанията за лични цели

Изследване на професор Дейвид Йермак показва, че резултатите на компаниите под ръководство на шефове, които си позволяват тази волност страдат. И още нещо - познайте кои CEO-та най-често ползват служебния самолет за лични цели? Любителите на голфа.

3. Купуват си огромни имения

Изследването на Йермак показва още, че резултатите на компаниите са най-лоши тогава, когато шефовете си купуват големи имения, особено, ако продават акции, за да финансират покупката.

4. Печелят награди

Медиите обичат да правят класации и да раздават награди, но това не е добре за компаниите.

Изследване на Джеймс Уейд, Тим Пролок и Скот Грифин показва, че CEO-тата, които са получили награди в периода 1992 – 1996 година, са взели по-високи заплати с 11% (при средно увеличение 265 000 долара), но в рамките на една година цената на акциите на компаниите е паднала с над 8%.

Икономистите Улрике Малмедиер и Джефри Тейт са изследвали резултатите на CEO-тата на големи компании между 1975 и 2002 година. В следващите 3 години след получаване на награда от страна на CEO, акциите са поевтинявали значително, както и възвращаемостта над активите.

Пет години по-късно при CEO-тата получили отличия и награди, има по-голяма вероятност от негативен финансов резултат. Дори и компаниите да имат лоши резултати обаче, CEO-тата са получавали по-високи заплати и компенсации.

5. Да пишат книги, докато заемат поста

Когато CEO-тата започнат да печелят награди и да получават медийно внимание, има вероятност да започнат да отделят повече внимание на неща, носещи им лична слава и престиж.

Вероятността един главен изпълнителен директор да напише книга след като е спечелил една награда се удвоява, а при тези с три награди се утроява. Това се случва често в компании с лошо управление.

6. Участва в борда на други компании

И отново за CEO-тата с награди. При тях има с два пъти по-голяма вероятност да участват в бордовете на директорите на 5 или повече компании едновременно. Това означава голямо разкъсване на времето. А представете си, ако обичат и голфа! 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg