7 сутрешни ритуала, които ще променят живота ви

24751
7 сутрешни ритуала, които ще променят живота ви

По-голямата част от реалността ви не е дадена. Тя е оформена от вашите очаквания, вярвания и мисли спрямо нея. Значителна част от тези очаквания и вярвания са закодирани в навиците, които изпълняваме в своя ежедневен живот.

Да, част от тези навици са формирани несъзнателно и могат да бъдат ограничаващи или потискащи продуктивността. Останалата част от навиците ви могат да бъдат съзнателно формирани и коригирани така, че да трансформират и изпълват с енергия живота ви.

Това е силна опорна точка, която става известна на все повече хора. Един от най-ефективните начини за промяна на вашите модели на вярване е като практикувате и придобивате ежедневни ритуали. Древните традиции са осъзнавали ясно силата на ритуала за укрепването на навиците и промяната на начина, по който виждаме и създаваме реалността си.


Още веднъж, ако погледнете към историята на живота и към историята на супер успешни хора, ще регистрирате определени форми на ритуал в ежедневната им рутина. Някои от тези ритуали може да изглеждат банални или ексцентрични, но не се подлъгвайте по външността.

Ритуалите са един от най-ефективните самозареждащи средства, които са свободни за използване и употребата им зависи изцяло от вас.

В следващите редове ще ви представим няколко от най-лесните променящи живота ритуали, които можете да изпълнявате всяка сутрин. Разбира се, можете да установите свои собствени ритуали по всяко време на деня. Единственото условие е да имат зареждащ характер.

1. Благодарете

Изпитването на благодарност и признателност за тези малки знаци и моменти на радост, които се случват в живота ни, е, може би един от най-недооценените навици. Той представлява перфектен сутрешен ритуал за стартиране на деня.

Истинската сила на благодарността е, че ви кара да посочите и да се фокусирате върху този елемент в живота ви, който ви описва като цяло. Той е селективно позитивен и подсилва щастието и позитивността, като разпростира светлина върху тези страхотни неща, малки или големи, които украсяват всеки ваш ден.

Често ни се случва да изведем на преден план болезнени моменти, проблеми, неща, които ни тормозят – което и да е от всичките, то не работи положително за живота ни и ни натоварва с раздразнение, нещастие и съпротива.

Извеждайки негативното на първо място в ежедневието ви, вие сякаш пишете сценария на живота си и на несъзнателно ниво го следвате сляпо. Кое е по-добре – да изведете нещо негативно или нещо позитивно?

Започнете деня си, като благодарите за тези прекрасни и позитивни неща, които са ви се случили през предходния ден или пък предходната седмица. Може да става дума за нещо наистина красиво и малко. Няма значение. Правете го всяка сутрин и ще видите какво ще последва през деня ви.

2.  Напишете най-важните си задачи

Това е много практичен ритуал. Започнете деня си, като идентифицирате и напишете една до три от най-важните си задачи, които трябва да изпълните в рамките на деня. Тези задачи са онези, които поддържат вашите дългосрочни цели, които отговарят на вашите намерения, страсти и основна воля за живот.

Например, ако написването на книга или създаването на онлайн общество са важни за вас в дългосрочен план, тогава важна задача за деня ще бъде написването на няколко страници от книгата ви или пък преглеждане на основните ви идеи за онлайн обществото.

Това, което е важно в този ритуал, е, че вие идентифицирате тези задачи и ги изпълнявате, колкото е възможно по-рано през деня. Разбира се, нормално е да имате и други задачи за изпълнение, различни от най-важните, но те трябва да заслужат вниманието ви, едва след като изпълните първите.

3. Заявете своите цели, като ги напишете или нарисувате

Този ритуал е подобен на предходния, но се различава по приложението и целта си. Написването на основните задачи за изпълнение през деня е начин да имате стабилна структура за действие, която да следвате. Заявяването на целите, от друга страна, е много мощно средство за кристализиране на визията и целите ви в живота.

Написвайки целите си на лист хартия, вие излагате наяве целите си и им давате форма. В замяна те рефлектират обратно във вашето подсъзнание, подсилвайки ги и интегрирайки ги в начина ви на живот.

Вижте още: 10 неща, които богатите хора правят, а бедните не

4. Упражението Ки Гонг

Според китайската философия, „Ки” означава силата на живота или енергията, вродена на нещата, а „Ки Гонг” е практиката да се култивира и циркулира тази енергия във вашето тяло.

Това може да ви звучи езотерично и сложно, но всъщност Ки Гонг е комбинация от прости упражнения, с които можете да се сдобиете безплатно от мрежата. Като сутрешен ритуал можете да използвате упраженията Ки Гонг на Лий Холдън, които ще видите във видеото най-долу. 

5. Гореща вода с лимон

Просто добавете резен лимон в чашата си с топла вода и всяка сутрин я изпивайте. Това е много лесен ритуал. Освен като източник на витамин С и добър начин да отстраните токсините още от заранта, този ритуал балансира нивото на Ph в тялото ни, потушава болката и възпаленията в ставите и коленете и помага за освежаване на мозъка и нервните клетки.

6. Събуждайте се по-рано

Практичните ползи от ранното събуждане са очевидни. Например, така ще разполагате с повече време за правене на упражнения като ходене, каране на колело, Ки Гонг и каквото друго пожелаете.

Така печелите повече време, през което да бъдете със себе си, за да медитирате и за да изпълните другите си сутрешни ритуали. Може да се каже, че събуждането сутрин рано е основа за изпълнението на всички сутрешните ритуали.

7. Слушайте вдъхновяваща музика

Вдъхновяващата музика може да има директно влияние върху настроението ни. Особено сутрин. Тя ни зарежда емоционално и ни дава тон занапред. Често свикваме да си пускаме радио или пък включваме музикалния канал на телевизора.

Когато сте по-селективни и осъзнато подбираме музиката, която слушаме сутрин, можете да дадете много силен старт на деня си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg