Ако прогнозите на валутните анализатори се сбъднат...

1697
Ако прогнозите на валутните анализатори се сбъднат...

Щатската валута приключи годината с най-голямото си повишение спрямо еврото от пет години насам, като в основата на това бяха инвеститорските опасения за дълговата криза на стария континент.

Доларът поскъпваше през всеки от първите пет месеца на годината, като в крайна сметка завърши при ниво от 1.3384 долара за евро, или с поскъпване от 6.5%.

Средните очаквания на специалистите, дадени пред финансовото издание Bloomberg, са за по-нататъшно поскъпване на зелените пари до ниво от 1.3100 до края на новата година.

Второто най-слабо представяне спрямо долара за изминалата 2010 година отбеляза паундът, който поевтиня с 3.5%.

Силното търсене на изход от еврото съдейства за рекордното поскъпване на франка спрямо всички основни валути. Франкът поскъпна спрямо долара, регистрирайки повишение от 10.7% спрямо щатската валута.

Най-голямо поскъпване спрямо долара обаче, регистрира японската йена, която добави 14.7% към стойността си спрямо валутата на най-голямата световна икономика.

Йената обаче, е валутата сочена от анализаторите като тази, която се очаква да отбележи най-голямо понижение спрямо долара през настоящата година, като очакванията са за 90 йени за долар, спрямо 81.12 в края на миналата.

Австралийският долар бе втората най-добре представяща се валута спрямо щатския долар, с повишение от 14%. Тя поскъпна в края на годината до рекордно високо ниво от въвеждането си през 1983 година.

До голяма степен в основата на това повишение стоеше поскъпването на основните суровини през годината.

Рекордно от 1998 година насам представяне отбелязаха и азиатските валути през 2010 г. Индексът, следящ тяхното представяне, без включването на японската йена се повиши с 5.3% спрямо щатския долар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg