Безрисков арбитраж вече е възможен и у нас

2637
Безрисков арбитраж вече е възможен и у нас

По своята същност, безрисковият арбитраж е свързан с това да откриете пазарно несъвършенство и да реализирате доход без да поемате риск. И макар това да изглежда на пръв поглед невъзможно, много рядко може да се случи на международните пазари.

Определението за арбитраж е едновременна покупка и продажба на едни и същи или сходни финансови инструменти, осъществени на един или различни пазари, с цел извличане на печалба, вследствие на разликата в цените на тези инструменти.

Въз основа на това определение определено можем да кажем, че има изпълнения на тези условия в момента и у нас. Позицията е Химимпорт. Да предположим, че имате обикновени акции от дружеството.

Към настоящия момент, въз основа на офертите продава и купува, както и на последните сделки на дружеството, можете да продадете (разбира се един не особено голям обем) на нива от 2.7-2.69 лева за брой.

Веднага след това отново въз основа на офертите при привилегированите акции на дружеството, бихте могли да си купите (също не голям брой) при цена от 2.679 лева за брой.

Каква е целта на операцията? На пръв поглед, печалбата е минимална - едва една-две стотинки на акция. Това, обаче всъщност не е истинската ви печалба.

Реалната печалба е от дивидента, който ще получите от замяната на обикновените с привилегировани акции.

Нека да припомним, че привилегированите акции гарантират 9% дивидент от цената на емитиране при ниво от 2.22 лева за брой, докато гаранции за дивидент при обикновените акции няма. Нещо повече, обикновените акции в историята на търговията им, никога не са разпределяли дивидент.

Въз основа на настоящата цена на привилегированите акции на Химимпорт, дивидентната доходност е малко по-ниска - 7.4% и въпреки това, определено можем да кажем, че е много добра и малко позиции могат да се похвалят с такава.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg