Дисциплината – най-важното качество на трейдъра

2242
Дисциплината – най-важното качество на трейдъра

За да търгувате успешно на финансовите пазари са ви необходими много познания, като това да сте запонати с фундаментите на компанията, да можете да предвиждате промяната на тренда и т.н, но най-важното качество на трейдъра, според Investopedia.com е дисциплината и умението да контролира емоциите си.

Психологията на търгуването
Защо психологическият аспект в търгуването е изключително важен. Защото често трейдърът трябва да влиза и излиза от позиция бързо, като взема решенията моментално. За да може да взема правилните решения той трябва да бъде дисциплиниран и да се придържа към предвариртелно начертания си план, като държи емоциите настрана.

Стархът
Когато акциите, които сте купили вървят надолу, а корпоративните нивини са лоши, е съвсем нормално да се изплашите. В такива моменти някои трейдъри допускат страха да ги завладее и вземат грешни решения като да разпродадат всичко веднага. Понякога ликвидирането на падащи позиции е добро решение, но не винаги. Не допсукайте страха да диктува решенията ви, а преценявайте трезво ситуацията.

Страхът е просто една естествена човешка реакция към задаваще се заплаха. Разберете страха и анализирайте заплахата хладнокръвно.

Алчността е ваш враг
Алчността кара някои трейдъри да задържат позиции прекалено дълго. Алчността е чувство, което не е лесно за преборване. До някаква степен тя е резултат от една положителна амбиция у всеки от нас – амбицията да се представим по-добре и по-добре. Но трябва да знаете къде свършва амбицията и къде започва алчността.

Спазвайте правила
Изгответе си принципи и правила, които да ви служат за ориентир в несигурни моменти. Например “Ако цената падне с n%, продавам.” Или “Ако се появи лоша корпоратвна или икономическа новина продавам (купувам) даден актив.”

Може да си поставите и лимит на сумата, която можете да печелите и загубите за един ден.

Информация
Ако се интересувате от определана бизнес сфера, постарайте се да научите колкото се може повече за нея. Ако имате интерес да инвестирате в акции на телекомуникационни компании, например, информирайте се за сектора и четете редовно новините в медиите.

Колкото повече сте инфомрирани, толкова по-малко вероятност ще има нещо да ви уплаши. Знанието, както казват в училище, е най-голямото ни оръжие.

В допълнение към всичко това, анализаторите съветват, че е добре да се експериментира с нови неща от време на време.

И в заключение ви напомниме, че периодично трябва да се обръщате назад и да направите преглед и равносметка за всеки актив, в който сте инветиралии и доходността от него.

Това обаче не е единсвтеното, за което трябва да се обърнете назад – анализирайте и вашите действия в различните моменти и помислете до колко добре сте се справили и до колко е можело да реагирате по-добре. Ако сте сгрешили, защо? Може би сте се поддали на емоции?

Не се приреснявайте ако видите грешки в поведението си, напротив, фактът че ги виждате, означава, че сте се научлили на нещо, казват анализторите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg