Доколко сигурни са платформите за търговия

3235
Доколко сигурни са платформите за търговия

Подписвате договор с инвестиционен посредник, сваляте си платформата и вече можете да търгувате. Имате клиентски номер и захранвате сметката си. Всичко е наред. Според вас, но не и според дори начинаещи хакери.

Само за 5 минути екипът на Profit.bg тества платформите на част от водещите инвестиционни посредници*.

Установихме, че е изключително лесно да се логнем в чужд акаунт. Как? Много просто – паролите на част от клиентите на най-големите посредници са едни от най-често използваните. Те се предоставят при откриването на сметка при съответния посредник. Паролите обаче все още са същите и не са сменени от инвеститорите, показва нашата проверка.

Най-несигурните пароли Цели седем от 25-те най-лоши пароли в света се състоят само от цифри

Потребителското име ли? В случай че сте клиент (да речем недобросъвестен) на даден инвестиционен посредник, не е трудно да предположите, че останалите инвеститори имат с по една или няколко цифри по-различен user name, нали?

Материалът ни, естествено, е с оглед сигурността на участниците на пазара. Макар и малко на брой, част от клиентите на посредниците търгуват с големи суми.

Един от профилите, който посетихме с налучкване на паролата, разполагаше с голяма петцифрена сума, но без позиции в портфейла си. Други – не разполагаха със суми в брой.

Всеки пробит акаунт може да бъде използан най-малкото за купуването на акции от неликвидна компания, което би ощетило собственика му с стотици, а може би и хиляди левове.

В тези несигурни времена едно е ясно - посредниците трябва да предупреждават клиентите си да сменят паролата си.

*Авторът не споменава имената на инвестиционните посредници, за да не създава притеснения на клиентите им.
** Съвет: Сменете парола си!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg