Дж. Хюсман: Настоящият пик на пазара ще остане в историята

1695
Дж. Хюсман: Настоящият пик на пазара ще остане в историята

Широкият индекс S&P 500 е на 1% от рекордния си връх, но това не бива да заблуждава инвеститорите, според Джон Хюсмън, президент на Hussman Investment Trust.

„Финансовите пазари достигат до екстреммни стойности, които очакваме инвеститорите да запомнят в исторически план, присъединявайки се към години като 1906, 1929, 1937, 1966, 1972, 2000 и 2007 г.“, пише Хюсман в своя седмичен коментар.

Вижте още: S&P 500 може да се насочва към корекция от 20%

„Неуспехът да се разпознае този момент като исторически е фактът, че инвеститорите вярват в неща, които не са истина, никога не са били истина и ще бъде доказано, че са неправилни в историята“, допълва още специалистът.

Какви са тези неистини?

Основното погрешно схващане от инвеститорите, според Хюсман, е че Фед инициира поскъпването на финансовите активи.

„На практика основен двигател на финансовите пазари през последните години е било търсенето на чист спекулативен риск. И докато той е бил стимулиран от политиката на Фед, последната не е била причина, а по-скоро повод.“

Фед държи нивата на лихвите при рекордно ниски стойности от шест и половина години, което инициира дълг по баланса му в размер на 4.5 трилиона долара.

В резултат на това широкият щатски индекс S&P 500 се повиши до исторически рекорд, като не е ставал свидетел на корекция от 10% или повече от 2011 година насам. На практика индексът коригира с 20% за периода юли-август на тази година.

Налице са известни тревожни прилики между настоящата година и 2011 г. И двете години са били предизборни президентски години. И в двете години щатските индекси почти не регистрират изменение до юни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg