Признаците за решаване на европейската дългова криза и намаляване на волатилността, поради движението на световните индекси в една посока – нагоре, създават опасност от край на добрите времена.

Портфолио-мениджърът Джон Хюсман е един от тези, които направиха предупреждение за потенциален колапс на световните борси.

Високите финансови оценки на компанията и не особено позитивните перспективи за ръст на световната икономика са част от причините за евентуален спад на индексите по света, според анализатора, цитиран от Business Insider.

Той се застрахова, като предупреждава инвеститорите, че е напълно възможно индексите да са на по-високи нива след шест месеца, предвид на несигурността на финансовите прогнози в краткосрочен план.

Въз основа на настоящата среда обаче, и условията на пазара, е напълно възможно да станем свидетели на срив на пазарите с 25% през следващите месеци до края на годината, смята финансовият специалист.

И докато лошата среда е предизвикало огромни и значителни действия от страна на централните банки за справяне с кризата, то в подобна среда и след такива значителни повишения се наблюдава едно „измаряне“ на индексите, което често бива последвано от значителни понижения.

Налице са свидетелства, че водещи световни икономики са заплашени от възобновяване на рецесията. Това в съчетание с рисковете за възобновяване на дълговата криза и нови проблеми пред финансовата система в Европа, може да инициира началото на силна низходяща корекция.

Според Хюсман трябва да се случат изключително голям брой събития, за да протекат нещата както трябва и да се избегне значително понижение на индексите в следващите месеци.

Според прогнозите на специалиста индексът S&P 500 се насочва към номинална 10-годишна възвращаемост от 4.7%, което изчерпва значително потенциала за значително повишение до края на годината от настоящите нива, дори и да станем свидетели на още ръст през близките месеци.