Хедж фондовете са повишили „бичите си залози“ спрямо суровините до най-високото им ниво от два месеца насам, след като последите продължиха да поскъпват. Намерението на Фед да запази ниски лихвите за още три години до голяма степен е повлияло на това.

Паричните мениджъри са повишили дългите си позиции на 18 щатски фючърси и опции, базирани на суровини, с 13% до 742 902 контракта за седмицата до 24-ти януари, според данни на Bloomberg.

Нетните дълги позиции в медта са се повишили с 53% до най-високото им ниво от август насам, а тези на среброто са нараснали с 22%, до най-високото им ниво от септември насам.

Спекулантите са повишили още очакванията си за поскъпване на захарта, соята, памука, златото, бензина и петрола.

Това е в резултат на обявената позиция от страна на Фед да задържи лихвите при рекордно ниско ниво поне до края на 2014-та година.

От Федералният резерв понижиха лихвите до рекордно ниско ниво през декември 2008-ма година насам. От тогава насам цените на суровините са нараснали средно с 80%.

Индексът Standard & Poor’s GSCI Spot, следящ представянето на 24 основни суровини, нарасна с 2.2% през изминалата седмица, след ръста си от 0.1% седмица по-рано.

До голяма степен поевтиняването на долара до седем-седмичен минимум предопредели доброто представяне на суровините.

От началото на годината индексът следящ суровините е добавил 2.9% към стойността си. За сравнение този следящ всички световни фондови борси - MSCI All-Country World Index е нараснал с 5.6% за същия период.

Общо 21 от следените 24 суровини са поскъпнали през изминалата седмица, водени от повишението с 14% в цената на природния газ. Медта се повиши с 3.8%, регистрирайки трето поредно седмично повишение, в най-дългата си подобна серия от юли насам.

Златото добави 4.3% към стойността си, или най-много от октомври насам, а цената на фючърсите на добитъка достигнаха рекордна стойност на 25-ти януари.

От началото на 2009-та година индексът S&P GSCI се е повишил с 91%, вследствие на опасенията, че ниските лихви в САЩ ще инициират инфлация, от която ще се облагодетелстват цените на суровините.

Поскъпването на суровините стана реалност, дори след като вследствие на европейската дългова криза МВФ занижи прогнозирания ръст за световната икономика през тази година до 3.3%, в сравнение с очакваните през септември 4% повишение.