Едноминутно занимание, което може да трансформира живота ви

5314
Едноминутно занимание, което може да трансформира живота ви

В наши дни често чуваме колко е важно да забавим темпото. Осъзнаваме, че твърде много бързаме, твърде забързано работим и държим да запълним всяка свободна минута с някаква дейност. И, естествено, сме доволни, че можем да извлечем максимума от свободното си време.

Но разстоянието между прозрението и действието често се оказва по-голямо дори от Гранд Каньон. Колкото и да знаем, че трябва да позабавим темпото, понякога ни се струва, че се движим прекалено бавно.

Как мога да забавя темпото, когато трябва да подготвя децата за детска градина и училище рано сутринта, да им направя закуска, да работя цял ден, да ги върна обратно у дома, да ги заведа на слредучилищните им занимания и по някакъв начин да намеря начин да поддържам добра физическа форма и да ми остава време и за приятелите?


С нашето темпо на живот, което постоянно увеличава скоростта си, е трудно да си представим, че може да ни останат дори 10 минути време за медитация, списание или някакво друго отпускане.

Решение? Има един простичък начин за намаляване на темпото и той изисква само една минута време. Става дума за занимание, което доказано подобрява нашите мисловни способности. Можете да го упражнявате навсякъде и не са ви нужни пари, специално облекло или нещо друго. Звучи ли ви изпълнимо?

Заниманието продължава само една минута и задължително трябва да го направите преди хранене. То може да се изрази в затваряне на очите и няколко дълбоки вдишвания и издишвания – бавно, внимателно и осъзнато.

Или пък може да представлява изразяване на благодарност за храната, която стои пред вас на масата, или към хората и машините, които стоят зад нейното произвеждане, за да можете да я консумирате след минута.

Друга възможност е да си представите, че цялата вселена присъства в храната, която ядете – слънцето, облаците, дъждът, земята, червеите, полетата, пчелите – и да позволите на това знание да ви изпълни със страхопочитание.

За една минута може да кажете една молитва, която да резонира с вътрешното ви състояние.

Каквото и да направите през тази минута, опитайте се да бъде израз, идващ от сърцето ви. Това е вашето време да спрете и да се пренастроите в този забързан и препускащ свят.

Ако искате да удължите едноминутното занимание, опитайте се да запазите това състояние в продължение на обяда си, например. Отстранете всичко, което може да ви разсее – телефони, книги, екрани и т.н. Помислете как бихте се чувствали, ако съумеете да забавите така темпото, че да успеете да усетите вкуса на всяка една хапка, да уловите всички нюанси на аромата и да благодарите за прекрасния вкус на храната, която ядете.

Когато ядете в компанията на други хора, отново отстранете всички технологични достижения на нашата цивилизация и се фокусирайте върху хората, с които споделяте времето за обяд.

Вероятно вече размишлявате върху темата и смятате, че една минута е нищо време. Но не е така. Една минута три пъти дневно по седем дни в седмицата прави общо 21 минути седмично. Такава пауза със сигурност не е нищо. И е прекрасно начало да започнете да си изграждате навика да правите паузи, които да трансформират начина ви на живот.

Когато започнете да включвате едноминутното занимание преди всяко ядене, вие бавно започвате да изграждате навик – ще настъпи момент, в който тялото и умът ви устремено ще чакат тези паузи. Ще започнете да се усещате странно, когато не съумеете да вземете своята пауза преди хранене. Ще изпитате усещане сякаш изневерявате на себе си.

Началото няма да е лесно. Не е толкова елементарно да се научим да спрем да мислим за други неща, да контролираме дишането си и да извлечем от дълбините на сърцето си истинските си желания и мисли. Но щом веднъж започнем, ще става по-лесно.

Това едноминутно занимание ще се превърне в истински здравословен навик, който ще трансформира живота ви. Дайте му шанс и ни кажете какви промени забелязвате!

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg