Експерт: Важно е да се задържи успешният екип във фирмата

1450
Експерт: Важно е да се задържи успешният екип във фирмата

Задържането на успешния екип във фирмите и неговото стимулиране, особено в момент, когато цари всеобщ негативизъм и паника заради несигурността в бъдещето, е изключително важно.

Правителството би могло да стимулира малки и средни предприятия и компании, които са успели да запазят или увеличат заетостта си по време на криза. Това каза за Profit.bg Теодор Георгиев, мениджър за България на американския Институт по инвестиционно банкиране (IBI).

Според Георгиев някои сектори от икономиката са запазили същите нива на печалба, но в други отрасли има спад на оборот и печалби от над 75%. Финансовият експерт прогнозира, че през 2010 г. ще сме свидетели на положителни икономически промени и на намаление на лихвите на банките с около 1-2%.

Георгиев съветва мениджърите в следващите месеци да оптимизират разходите, но не съкращаване на цели групи разходи. Средствата, дадени за знания и допълнителна квалификация на персонала, както и за развитие на марката на компанията, са дългосрочна инвестиция. Грешката, която правят много собственици на бизнеси и мениджъри на компании, е да възприемат точно тези две групи като разход, а не като инвестиция.

„Друго важно направление са ключовите клиенти, с които трябва да се поддържат близки отношения. Не на последно място е задържането на успешния екип и неговото стимулиране, особено в момент като този, когато цари всеобщ негативизъм и паника заради несигурността в бъдещето".

Според Теодор Георгиев в моменти на криза пазарът на труда е доста свит и той съветва хората да се опитат да запазят работата си. Разбира се, оправдано би било, ако имат конкретно предложение с параметри по-добри от настоящата им позиция.

Институт по инвестиционно банкиране (IBI) организира курсове с международни специалисти в областта на инвестиционното банкиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg