Експерти: Най-големият риск на пазара е да не поемате рискове

3061
Експерти: Най-големият риск на пазара е да не поемате рискове

„Най-големият риск на пазарите е да не поемате рискове“. Около тази теза се обединиха участниците в панела „Как парите ни да работят за нас?“ на седмото издание на Шумът на парите.

„Мисля, че най-големият риск е никога да не се поемат рискове. Рискът трябва да се определя от гледна точка на вероятности за настъпване на определено събитие. Вашето предимство е същото като на казиното. Вас не ви интересува дали следващата сделка ще е на плюс или на минус. Важното е да останете на пазара в дългосрочен план. Всичко опира до умствена дисциплина“, посъветва бъдещите инвеститори Кристиян Кочинту, професионален трейдър и анализатор.

 
 
Кочинту припомни на инвеститорите, че трябва да търгуват с това което разбират. Няма значение дали следват дългосрочна, или краткосрочна стратегия, важното е да са печеливши в дългосрочен план.

„Капиталовите пазари са най-добрата алтернатива, ако искате да постигнете добра възвръщаемост“, според Димитър Цонев, мениджър в, Адмирал Маркетс. Банките носят почти нулева възвръщаемост, а цените на имотите се очаква да се задържат без промяна през тази година, смята още експертът.

Д. Цонев: Политиката е най-големия риск за пазарите

„В момента пазарите са по-различни, отколкото през 90-те години. Тези, които спекулират сега на пазарите, ще направят пари. Да, има някакъв риск, но във всяко едно нещо има риск“, допълни още Цонев.

„Трябва да бъдем активни със спестяванията си“, посъветва и Павел Бандилов, финансов анализатор в ИП СИС. „При търгуване първото нещо, което трябва да направим, е да запазим капитала, защото иначе няма с какво да търгуваме“, припомни още специалистът.

Павел Бандилов: Използвайте активно спестяванията си

Друга критична характеристики за инвеститорите, освен да поемат риск, е да са адаптивни, според Красимир Атанасов, инвестиционен консултант. „Постоянно се уча. Случва се пазарът да промени режима си. Затова човек трябва да умее да се адаптира. Когато виждате, че не сте в правилната позиция, трябва да се адаптирате. Не чакайте момента, в който ще има големи последици“, посъветва Атанасов.

Кр. Атанасов: Научете се да се адаптирате

В допълнение консултантът заяви още, че хората, които търгуват на пазара, трябва да подхождат много внимателно към него. Няма точна и универсална рецепта за успех, тъй като едно нещо работи в един случай, друго - в други. Трябва да се прецени и времевият период.

„Когато управлявате средствата си, трябва индивидуален подход – какъвто е човекът, какъвто е темпераментът, такава е склонноста към риск. Ако се търгува с цел бързи спекулации, то трябва да е с рисков капитал, а не със средства, които ще ви трябват за покупка на имот или за образованието на децата ви. Когато се търгува с изплашени пари, резултатите са трагични“, според Светлин Минев, анализатор и професионален трейдър.

Св. Минев: Не търгувайте с "изплашени пари"

Дисциплината и инвеститорското его, бяха посочени почти единодушно като основните проблеми на инвеститорите от панелистите.

„Историята учи, че никой не се учи от историята. Поредни грешки, игран е филма. Егото е основен проблем на трейдърите. В трейдинга всичко е много просто и затова всичко е много сложно. Най-трудното е спазването на правилата, което идва от егото“, заяви Минев.

По отношение на възможностите, които пазарът предоставя в момента, почти всички участници в панела се обединиха около тезата, че щатските индекси са скъпи, като някои дори ги определиха като „балонизирани“.

„В дългосрочен план почти не виждам поле за инвестиции. Изчаквам пазарът да дойде при мен. Винаги има движение и този момент ще дойде. Активите в момента са надути“, допълни Атанасов.

„При японската йена има възможности, а металите ще бъдат доста интересни през тази и през следващата година. Имаше голямо падане, а сега вероятно се формира дъно. Ако Федералният резерв на САЩ вдигне още веднъж лихвите, това ще бъде голяма грешка, защото никога не са го правили толкова близо до президентските избори. Тогава могат да излязат доста добри възможности за търговия и лятото може да стане доста интересно. 10-годишните ДЦК на САЩ също са добра възможност“, според Димитър Цонев.

„Нещо, което се е случвало само два пъти в последните две десетилетия, за щатския индекс S&P 500 e смъртоносно пресичане. Във всеки от тези случаи след това пазарът е регистрирал срив от над 40%. Тези пресичания са следвани от много резки движения надолу. Това е на път да се случи и в момента. Това може би е възможност, която се случва веднъж в живота“, смята Кристиян Кочинту.

„Облигациите и акциите са в небесата. Този път поне стоките не са толкова скъпи. Петролът вече не е при нива от 150 долара. Сега балоните не са толкова надути при суровините“, смята Светлин Минев.

„Златото отново ще заблести, независимо от спада му през изминалите седмици“, прогнозира Павел Бандилов, финансов анализатор в ИП СИС.

Финансовият анализатор в ИП СИС смята, че предстои кризисен, а не инфлационен период. От тази гледна точка, златото е убежище. Подобно на Красимир Атанасов, той също не е бил привърженик на златото дълго време.

Форумът Шумът на парите се проведе със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airеways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.  
 
Организационен партньор на събитието за поредна година беше агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.  
 
Форумът се проведе с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.
 
* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на финансови активи

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg