Финансово зрели ли сте?

4021
Финансово зрели ли сте?

Финансовото съзряване е процес, за който няма определена възраст. Най-общо, като финансово зрял индивид можем да определим човек, способен и желаещ да поеме финансовия си живот в свои ръце, а не да оставя обстоятелствата да се грижат за неговите финанси.

Виж още: Шест финансови максими, които може би трябва да преосмислите

Ето 16 по-конкретни действия, които правят един човек финансово зрял, според консултанти от Gen Y Planning:


1. Трябва да имате фонд за спешни нужди.

Всеки трябва да има заделени средства за извънредни събития, или така наречените „бели пари за черни дни“. Като правило, тези средства трябва да покриват разходите ви за живот поне за шест месеца.

2. Да имате кредитни карти, по които възстановявате ползваните суми ежемесечно.

Издаването на кредитна карта е по-лесната стъпка. По-трудно е да се ограничавате от ненужното й използване и да възстановявате ползваните средства всеки месец.

Така няма да плащате значителните лихви по този род финансови инструменти, като в същото време ще сте си създали финансова дисциплина.

3. Да проверявате годишните си и месечни отчети.

Много често се случват грешки при ползването на кредитните ви карти, като не са редки и случаите, когато недоброжелателни лица неправомерно ги ползват. Това са неща, които лесно могат да бъдат прекратени, ако редовно следите в извлеченията транзакциите, правени с вашите кредитни карти.

4. Да имате допълнително пенсионно осигуряване.

Да мислят за старините си е присъщо на финансово зрелите хора. Може и моментът с пенсионирането да ви изглежда далечен, но колкото повече той приближава, толкова по-трудно ще става да си подсигурите нормално съществуване след пенсия.

Внасяйте редовно, макар и минимална сума, по подобна сметка, като увеличавате вноската по възможност всяка година.

5. Здравна застраховка и застраховка живот.

Да има допълнителна здравна застраховка е наложително за всеки предвид на стресовата среда, в която живеем и здравноосигурителната ни система. Застраховката живот пък е задължителна за всеки, от чийто доход има зависими (семейни с малки деца).

6. Бъдете наясно с разполагаемия си доход

Важно е да знаете с какъв месечен доход реално разполагате – или какво ви остава след приспадането на данъци и такси. Така ще можете да направите своя бюджет.

7. Спазване на бюджет

Наличието на някаква форма на бюджет и неговото спазване е изключително полезно за всички. Така ще можете да следите своите разходи и да започнете от най-наложителните.

Ще можете да си отговаряте и на въпроса това мога ли да си го позволя този месец или не?

8. Харчете по-малко от разполагаемия си доход.

Това може да звучи логично и естествено, но е трудно да се спазва, особено при наличните източници на финансиране, като кредитни карти и други форми.

9. Следете нетното си богатство

Добре е във всеки един момент да знаете с какво разполагате, като цяло, или какво е благосъстоянието ви. Нетното богатство е размерът на активите, намален с този на пасивите. Промяната в нетното ви богатство е показател дали нещата вървят на добре или на зле.

10. Направете система за плащане на задълженията си

Дали това ще е автоматично или ще го правите физически, няма значение, въпросът е да не пропускате да покривате всичките си месечни задължения, защото наказанията по някои пропуснати плащания може да са сериозни (включително и да водят до отнемане на имущество).

11. Работете по намаляване на задълженията с високи лихви

Може да ви изглежда по-примамливо да намалявате по-големите си задължения (като например ипотечния кредит), но по-правилно е да започнете с намаляването на дълговете с най-високи лихви (обикновено кредитни карти и стокови кредити).

12. Поставете си финансови цели и план как да ги постигнете

Да си купите имот някой ден не е особено целенасочено. Много по-правилно е да си поставите по-точна цел, например да си купите имот до пет години на стойност не повече от 50 000 евро.

За целта трябва да спестите 10 000 евро, или често изисквано от банките самоучастие от 20%.

13. Оптимизирайте данъците

Ако не сте много навътре в материята, можете да се консултирате със счетоводител. Добре е да направите това в началото, а не в края на данъчната година, когато вече ще е късно.

14. Пазете личните си данни

Не е много разумно да ползвате обществени интернет-мрежи за плащане с кредитна карта, което изисква въвеждане на лични данни. Не дръжте и други важни лични данни на достъпни места. 

15. Защитавайте интересите си

Много хора си мислят, че нямат избор, когато банката едностранно повиши някои договорени вече такси или лихви, но това не е така. Винаги търсете правата си и се опитвайте да договорите по-добри условия, дори и по вече теглени кредити.

Виж още: Как да живеем според чергата си?

16. Научете са да казвате "не"

Много често ни продават стоки и услуги, от които не се нуждаем, но ги купуваме, само защото не можем да казваме „не“. Това е едно от първите неща, които всеки финансово зрял човек трябва да се научи да прави.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg