Как да инвестираме при забавяне на световните пазари?

936
Как да инвестираме при забавяне на световните пазари?

На въпроса какво може да се очаква от инвестирането на финансовите пазари, инвеститорите биха дали различен отговор, изхождайки от личния си опит и историческите си резултати. В България най-вероятно отговорът би бил доста главозамайващ, имайки предвид бурния ръст на фондовия ни пазар през последните няколко години.

В дългосрочен план обаче, и на развитите и ефективно действащи световни пазари нещата далеч не стоят по този начин. Трябва да се има предвид също, че историческото представяне на фондовите пазари далеч не може да се екстраполира и за бъдещето.

Инвеститори с богат опит на международните фондови пазари биха отговори, че годишно може да се очаква доходност от инвестиции на финансовите пазари от 10% или повече. Проучване за периода 1926-2001 година сочи, че средната възвръщаемост от инвестиции в акции възлиза на 10.2%, според изследване на Джеръми Сийгъл, публикувано от финансовото издание Morningstar.com.

Някои пазарни песимисти, които са с негативни очаквания за развитието на финансовите пазари от тук нататък обосновават своите очаквания с фактори като повишаващите се лихви в световен мащаб, очакваното забавяне на световния ръст, високите цени на петрола, както и силното повишение на световните борси през последните няколко години.

В случай че тези очаквания се оправдаят, специалистите препоръчват няколко съвета за инвестиции на финансовите пазари с намаляване на доходността от инвестиции във финансови инструменти.

При падащи пазари специалистите препоръчват на инвеститорите да спестяват повече. В случай че пазарната доходност е 10% годишно, това би превърнало портфейл от 10 000 долара в 108 347 долара след 25 години, но малко понижение в доходността води до значително намаляване на тази сума. Така например, ако тя е 8% портфейлът след 25 години би възлязъл на 68 485 долара, а при 5% годишно едва 33 684 долара.

Вторият съвет към инвеститорите е да обръщат по-голямо внимание на своите разходи. На фона на липсата на възможност от тяхна страна да въздействат на движението на фондовите пазари, разходите, свързани с инвестициите, могат да се контролират в по-голяма степен.

Така например, ако в средносрочен аспект очаквате по-слабо представяне на пазара, инвестирането в хедж-фондове може и да не е най-уместният вариант.

Някои от тях събират годишна такса за управление в размер на 1.5%, както и 20% от реализираната доходност. В случай че фондът не превиши значително пазарната доходност, както и при положение, че последната се понижи, инвеститорите могат да "хвърлят пари на вятъра за комисионни на фондовете".

Това също така важи с пълна сила и при избора на онлайн брокер, ако инвеститорите търгуват за собствена сметка. Брокерите предлагат различни условия и събират различни такси, като някои от тях са "по-изгодни" при относително пасивна инвестиционна стратегия, а други при по-активна.

Стойността на комисионите за търговия не е за пренебрегване в случаи на забавяне на доходността на световните финансови пазари, като при сключването на голям брой сделки сумата за такси и комисиони може да достигне и значителен процент от портфейлите на инвеститорите.

Много често може да се окаже, че инвестирането във фондове, базирани върху индекси, които се отличават с ниско ниво на транзакционните разходи може да се окаже и по-добра стратегия при забавяне на финансовите пазари.

На следващо място инвеститорите се съветват да се търсят акции на подценени компании, но такива с потенциал за изпреварващ този на пазара ръст. При забавяне на доходността от световните фондови пазари е добре инвеститорите да поглеждат и към акции, изплащащи дивидент.

Доходността от инвестирането в акции идва по две направления - от дивиденти и от капиталов ръст. При положително развитие на световните финансови пазари капиталовият ръст е в центъра на инвеститорското внимание, но с тяхното забавяне акцентът постепенно се измества към дивидентно ориентирани акции.

Добрата новина тук е че компаниите значително повишават изплащания от тях дивидент през последните години, като тези от широкия щатски индекс S&P 500 са го повишили средно с 10% през 2005 година.

Следващ съвет към инвеститорите е в случай че се отегчат от слабото представяне на доходността си да избягват да се впускат в твърде рискови инвестиции със "значителни перспективи за ръст" според тях. Това може да им изиграе лоша шега и доведе до значителни загуби, неутрализиращи и малката доходност, постигната с толкова усилия при лошо развитие на финансовите пазари.

Примери за това в историята има много, като на фона на доброто представяне на развиващите се пазари през последните няколко години, инвеститорите могат и да са забравили, че фондовете на развиващите се пазари загубиха близо 40% от стойността си от май до август 1998 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg