Как да се предпазим от злоупотреби с дебитните ни карти?

1492
Как да се предпазим от злоупотреби с дебитните ни карти?

Все по-често слушаме за злоупотреби с карти за електронни разплащания, или разбиване на нелегални групи, с подобен предмет на дейност. Какви обаче са най-лесните неща, които можем да направим, за да се предпазим? Най-честите злоупотребите стават при операциите на банкомати.

На първо място трябва да сте сигурни, че издателят на вашата карта разполага с вашите актуални данни и телефон, за да може да се свърже с вас в момент на възникване на съмнение за злоупотреба. Вашата банка няма да може да се свържи с вас по подозрителни операции, ако не разполага с актуални контакти.

Запишете си номера на издателя на гърба на картата, за да сте сигурни, че бързо можете да влезете в контакт при необходимост.

По желание можете да информирате вашия издател за предстоящи пътувания за по-дълги периоди или в чужбина, което ще му помогне да се свърже с вас при транзакции от места, където не се намирате.

Абонирайте се за известяване чрез SMS или е-mail за правените с вашите карти транзакции. Така ще можете да следите какво се плаща с тях и да реагирате незабавно за отказ на транзакции, които не сте осъществили вие.

Не ползвайте банкомати, които изглеждат западнали, мръсни или са поставени на безлюдни и съмнителни места. В най-добрия случай рискувате те да не са в изправност или личната ви информация да е под заплаха.

Не спазвайте непривични изисквания от банкоматите, като например сигнал, че трябва два пъти да попълните своя PIN-код, за да бъде осъществена транзакция.

Бъдете нащрек за монтирани средства за наблюдение в близост до банкомата, от който ще правите транзакцията. Също така, вгледайте се в банкомата за направени промени по него, които изглеждат съмнителни.

Избягвайте да ползвате банкомати, покрай които стоят съмнителни субекти или в случай, че някой е застанал в голяма близост до вас.

Ако вашата карта бъде задържана от устройството, избягвайте предлаганата помощ от случайни минувачи, а се свържете с вашия картоиздател.

При попълване на вашия пин код покривайте клавиатурата с другата си ръка.

И накрая имайте предвид, че е добре само вие да знаете своя пин. Не дръжте този код на едно място с вашата карта.

Източник: Banknews.bg

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Родион Романович
# 0
10:06 | 24 June 2010
маааама ви неграмотна ...това е най-умрелия сайт
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg