Как интроверти като Бил Гейтс и Марк Закърбърг пробиха

4760
Как интроверти като Бил Гейтс и Марк Закърбърг пробиха

Кой не е чувал за тях? За основателя на Microsoft Бил Гейтс, за съонователя на Apple Стийв Вожняк, за съоснователя на Google Лари Пейдж, за основателя на Facebook Марк Закърбърг и за бизнес гиганта Уорън Бъфет?

Всеки един от тях в определен етап от живота си е споменавал, че е интроверт. Как успяха въпреки това да пробият и да се превърнат в емблематични фигури?

Ето отговорът на Гейтс. Веднъж той бил попитан как е преуспял в свят на екстроверти. Ето какво казва:


Смятам, че интровертите могат да се справят доста добре. Ако сте интелигентни, можете да се възползвате от полезните страни на интроверта, когато сте способни да се уедините за няколко дни и да обмислите сложен проблем, прочетете каквото можете, положете усилия да мислите извън установените рамки.

Тогава, ако ви хрумне нещо, ако искате да наемете хора, развълнувайте ги, основете компания около идеята, научете по-добре какво е характерно за екстровертите, наемете хора-екстроверти, като Стийв Балмър, и се обградете от уменията на двата типа хора, за да постигнете целите на компанията.

Бил е работил върху усвояването на част от характеристиките на екстровертите през повечето време от кариерния си път. В същото време се е грижил да не загуби онези плюсове, които определят интровертите.

Интровертите са хора, които мислят задълбочено. Когато говорят, техните думи са обмислени и точни.

Ето няколко техники, които Бил Гейтс е използвал през годините, за да бъде екстроверт, докато всъщност е интроверт.

1. Бъдете информирани

Мълчанието на Гейтс често е възприемано погрешно като арогантност или сдържаност. Когато сте интроверт, трябва да осъзнавате как мълчанието ви и потребността ви от пространство се възприема от другите.

За интроверта не е важно да бъде център на вниманието, но в бизнес света и граденето на отношения с клиента човек трябва да е екстроверт.

2. Играйте частично екстроверт

Когато ръководите екипи, градите бизнес или трябва да стоите и да държите реч пред хиляди хора, трябва да се научите частично да играете екстроверт.

3. Знайте за какво говорите

Това е съвет, който Гейтс често дава на децата си. Когато знаете за какво говорите, няма да се тревожите за това, което изричате.

Като интроверт човек залага предимно на времето, в което премисля нещата. Използвайте това като предимство. Превърнете се в експерт по темата, четете много. Така лесно ще се справите с отсъствието на екстровертни качества.

Когато сте увлечени по една тема или индустрия, вие ще бъдете провокирани да говорите.

4. Присъединете се към отбор, за да го поведете

Дори като вече зрели хора да бъдете част от екип е много полезно откъм развитие на уменията за правене на бизнес и поддържане на социални връзки.

Интровертите често създават близки и дълбоки взаимоотношения. Когато сте в екип, вие трябва да бъдете част от него, да играете с него. Тогава разбирате, че са ви необходими умения, които да поддържат екипа сплотен в името на постигането на целите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg