Какъв е смисълът на инвестициите в злато?

1282
Какъв е смисълът на инвестициите в злато?

Днес инвеститорите имат няколко различни опции за инвестиции в злато – било чрез фондове, акции на добивни компании, физическа покупка на метала и т. н. Но каква точно е целта на златото? И защо инвеститорите изобщо трябва да се занимават с покупки на пазара?

В действителност тези въпроси разделят инвеститорите в злато през последните години. Едно научно течение смята, че златото е просто варварска реликва, която вече няма своя смисъл от миналото. В модерната икономическа среда, където хартиените пари са се наложили, единствената полза от златото е в бижутерията.

В другата крайност са мненията, че златото е актив с разнообразни вътрешни качества, което го прави уникално и нужно инвеститорите да държат в портфейлите си. Тук ще се спрем на целта на златото в модерната ера, защо все още се счита за инвестиция и различните начини, по които може да се инвестира в него.

С цел напълно да разберем целта на златото ще се върнем към старта на пазара на метала. Докато историята започва още 3000 г. преди Христа, когато египтяните започват да правят накити, чак 560 г. преди Христа металът влиза в употреба като валута. По това време търговците са искали да създадат стандартизирана и лесно преносима форма на пари, която ще улесни търговията. Защото златните бижута са били вече широко приети и разпознавани в различни краища на света, създаването на златната монета с печат е бил очевадният отговор.

След изобретяването на златните пари значението на метала продължава да расте. Историята показва множество примери за значението на златото в различни империи, като гръцката и римската. Великобритания има собствена валута през 1066 г. Британският паунд (символизиращ един фунт от чист метал), шилингите и пенсовете са били базирани на някакъв обем от злато (или сребро). В края на краищата, златото е символизирало богатство навсякъде в Европа, Азия, Африка и Америките.

Правителството на САЩ продължава с традицията и е установен биметален стандарт през 1792 г. Той посочва, че зад всяка монета в САЩ стои определено количество злато или сребро. Примерно, един долар е бил еквивалент на 24.74 грана (0.065 грама). С други думи, монетите, използвани като пари, са представлявали злато (или сребро), което е било депозирано в банка.

Но този златен стандарт не е продължил вечно. През 20-и век е имало няколко ключови събития, които евентуално са довели до изкарването на златото от монетарната система. През 1913 г. е създаден Федералният резерв, който започва да издава разписки (версия на днешните книжни пари), които са можели да бъдат изкупени в злато. Закон от 1934 г. дава собствеността на всички златни монети в обръщение в САЩ, като спира сеченето на монети. Щатите изоставят златния стандарт през 1971 г., когато доларът престава да е гарантиран със злато.

Поради факта, че златото не стои зад щатския долар или друга широко използвана валута по света, защо металът е все още важен днес? Простият отговор е, че въпреки че не се използва за всекидневната размяна, то е все още важно за световната икономика. За да се потвърди това, може само да погледнем в резервите на централните банки и други финансови организации, като МВФ. Понастоящем тези институции държат приблизително една пета от световното предлагане на злато. В допълнение, няколко централни банки са фокусирали усилията си в допълване на резервите си.

Причината за важността на златото в модерната икономика се основава на факта, че то успешно е защитавало богатството на хиляди поколения. Това обаче не може да бъде казано за книжните банкноти, чиято стойност се изяжда от инфлацията.

Идеята, че златото предпазва богатството, е още по-важна сега, когато инвеститорите са изправени пред поевтиняващ долар и нарастваща инфлация. Исторически, златото е служело като застраховка и при двата сценария. Когато инвеститорите осъзнаят, че парите им губят стойност, те започват да купуват активи, които обикновено държат стойността си.

Причината, поради която златото е облагодетелствано от падащия долар, е, че е оценено именно в щатската валута. Когато инвеститори купуват метала, те продават техните долари. Също така падащият долар прави метала по-евтин за тези държащи валути, поскъпващи срещу американските пари.

Дали става дума за напрежение в Близкия Изток, Африка или другаде става очевидно, че политическата и икономическа несигурност е реалност от съвременната среда. По тази причина инвеститорите типично гледат на златото като сигурно убежище по време на несигурност. Защо е така? Историята може да покаже много падащи империи, политически кризи и срив на валути. По време на такива времена инвеститорите ,които са държали златото, успешно са защитили богатството си.

Всички горепосочени обстоятелства сочат, че златото е диверсифицирана инвестиция. Без значение дали се тревожите за инфлацията, падащия долар или просто целите запазване на богатството си, исторически златото е служело за важен компонент за портфейла. Скъпоценният метал не е свързан с движението на цените на акциите, облигациите и недвижимите имоти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg