Какви са разходите на дружествата при публично предлагане?

1221
Какви са разходите на дружествата при публично предлагане?

През изминалата седмица във Велико Търново се проведе втората, от шестте кръгли маси на тема "Българската фондова борса и бизнесът - партньори в Европейския съюз".

Целта на БФБ-София бе да запознае непубличните компании с предимствата на публичността, възможностите за финансиране чрез капиталовия пазар, както и да осъществи връзката между компаниите, инвестиционните посредници и медиите.

Но листвайки се на борсата, ръководството на всяка компания си задава два основни въпроса : какви са разходите и колко време може да отнеме до регистрацията на неговите акции на борсата?

 

По данни от БФБ-София общите разходи за емитиране на акции се движат между 0.55% и 4% от набраните средства, в зависимост от големината на емисията (може да достигнат и до 6% при задължителното първоначално увеличение на капитала на акционерните дружества със специална инвестиционна цел).

Разходи за външни услуги, в т.ч. : възнаграждение за инвестиционния посредник и разходи за такси и комисионни.

Възнаграждението за инвестиционния посредник е един от основните разходи, като обикновено е между 0.5 и 2.00% от набраните средства (прогнозна стойност при условие, че бъде записан целия размер на емисията). При някои инвестиционни посредници сумата е твърда, според тарифата на съответния посредник.

Дружеството ще трябва да заплати и за публикация на съобщение за увеличение на капитала в един централен ежедневник, както и за обнародване на съобщение за увеличението на капитала в Държавен вестник, като ориентировъчната им стойност е съответно от 800-1 000 лв. и 100-120 лв.

Българска фондова борса – София АД

Такси за регистрация на ценни книжа - Официален пазар :

За да бъде регистрирана дадена емисия акции на Официален пазар, таксата за регистрация е 0.05% от емисионната (номиналната) или пазарната стойност на емисията (броят акции, умножен по цената на въвеждане за търговия на емисията), в зависимост от това коя от тях е по-висока, но не повече от 20 хил. лв.;

За емисия корпоративни и общински облигации таксата е 0.01% от номиналната стойност, но не повече от 20 хил. лв.;

Годишни такси за поддържане на регистрация на ценни книжа :

Годишните такси зависят от вида на емисията – за акции, тя е 0.005% от пазарната стойност на емисията, но не повече от 2 000 лв., докато за облигации тя е 0.001%, но не повече от 2 000 лв.

За всяка нова емисия ценни книжа, емитентът дължи такса за регистрация и годишна такса за поддържане на регистрацията. За всяко увеличение на размера на регистрираната емисия, емитентът дължи такса за регистрация и годишна такса за поддържане на регистрацията.

Такси за регистрация на ценни книжа – Неофициален пазар :

Годишната такса за поддържане на регистрация на емисия от акции и емисии на договорен фонд на Неофициален пазар е 500 лв. годишно, докато годишната такса за поддържане на емисия облигации, емисии депозитарни разписки и други права, свързани с права и облигации, е 100 лв. годишно.

Комисия за финансов надзор

Компанията, желаеща публичен статут, дължи такса за потвърждение на проспект за публично предлагане на ценни книжа, като размера й зависи от общата емисионна стойност на предлаганата емисия. Ако емисията е до 200 хил. лв., то таксата е 600 лв., а ако е над 200 хил. лв., то таксата е 600 лв. + 0.1% за разликата над 200 хил. лв., но не повече от 5 000 лв.

Централен депозитар :

Централен депозитар издава удостоверение на дружеството за регистрация на свободен пазар на БФБ-София и официален пазар на БФБ-София, за който се заплаща съответно 50 лв. и 100 лв.

Регистрацията на емисия облигации в депозитара е на стойност 0.01% от номиналната стойност на емисията, но не по-малко от 500 лв. и не повече от 5 000 лв.

Сроковете :

Сроковете по придобиване на публичен статут варират от 4 до 6 месеца, като тук се включват: избора на инвестиционен посредник, одобрението на проспекта, заплащането на всички такси, регистрацията на емисията и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg