Какво става когато страна банкрутира?

3127
Какво става когато страна банкрутира?

Все още няма съд на държавно ниво, който да определя какво се случва, когато една страна банкрутира или няма възможност да плаща задълженията по натрупаните си дългове. Няма и правила за това как кредиторите ще получат своите средства.

Един банкрут обаче има изключително тежки последствия в много аспекти, като засяга изцяло начина и стандарта на живот в дадена страна, като има и много други косвени ефекти.

И докато Гърция е на ръба на банкрут, при евентуално забавяне на поредния транш към нейните кредитори, който трябва да бъде отпуснат през септември, ето част от последиците за страната при настъпването на подобно събитие.

Трябва да подчертаем, че инвеститорите залагат 91% шанс за банкрут на Гърция, което прави подобно действие почти сигурно и въпрос на време. А времето е свързано с по-нататъшни загуби за страната, предвид на рекордните лихви, които се плащат по дълговите й книжа.

Всъщност редица анализатори изразяват мнение, че невъзможност за плащане на страната на дълговите й, може да бъде обявена съвсем скоро, до няколко седмици. Дали това ще се случи е въпрос на време да видим.

А ето и какво показва световният опит при обявяването на банкрут, или какво може да сполети Гърция, при настъпването на това изключително вероятно според всички събитие.

1. Срив на фондовия пазар и спиране на кредитирането

Сривът на борсовите индекси е най-първото нещо, което се случва, като стартира още с изразяване на опасенията за банкрут на дадена страна. Все пак на борсата се залагат бъдещи перспективи в цените на активите.

Обявяването на банкрут редуцира рязко средствата, насочвани към фондовия пазар, както от страна на местни, така и на чуждестранни инвеститори. Последните пък се опитват веднага и на всяка цена да изтеглят своите вложения, което до голяма степен предполага паническото понижение на борсата.

2. Провал за финансовите институции

Хората ще се опитат да теглят своите спестявания от банките и да ги насочват към по-сигурни инвестиции, или най-малко в чуждестранна валута. Това ще доведе до още по-големи трудности за банките и може дори да накара правителството за въвеждане на временна забрана, или лимит за теглене от банките.

Много банки фалират, особено такива, които са с големи портфейли в държавни ценни книжа.

3. Край на субсидираните от правителството програми

Изключително силно биват засягани сектори като здравеопазване, полиция, образование и други финансирани от правителството сектори.

4. Нивото на безработица расте стремглаво

Съкращенията стават масови явления, както в държавните, така и в частните компании. Свитото потребление създава допълнителни неприятности пред така и без друго затруднените компании.

5. Националната валута се обезценява

В случая с Гърция валутата е еврото, а страната като членка на ЕС неимоверно ще инициира сериозни проблеми за съюза. Еврото най-вероятно ще се обезцени силно спрямо останалите основни валути и особено спрямо такива, които се смятат за „спасителен остров".

6. Масови безредици

Такива са се наблюдавали в почти всички страни минали по този път, като Аржентина и др. Нарастващата бедност и безработица водят по естествен път до растящо недоволство и безредици.

7. Политическата и икономическа нестабилност

Подобен процес най-вероятно ще е свързан с падане на няколко правителства, докато се влезе отново в правия път, трудно сформиране на нови такива и т.н.

За да се върне икономиката в нормалните си коловози, обикновено се изисква приемането на непопулярни действия, които са трудно приемани от хората.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg