Няколко причини защо средният инвеститор не струва

3320
Няколко причини защо средният инвеститор не струва

Средният инвеститор не струва. Факт. Кой го казва ли? Историята.

Изследвания сочат, че инвеститорите много често насочват към пазара средства в моменти на достигане на пазарен пик и обратното – имат склонност да теглят средства от пазара при наближаване на дъна.

Вижте още от причините защо средният инвеститор не струва


Това до голяма степен предопределя и слабото им представяне, в сравнение с цялостното на пазара. Представянето на средния инвеститор е изключително слабо при съпоставка на 20 инвестиционни класа активи за 20-годишен период.

На практика представянето на инвеститорите е второто най-лошо сред разглежданите класове, с изключение на развиващите се азиатски пазари за този период.

По-добре са се представяли дори инвестициите в инструментите с фиксиран доход (в тримесечни щатски държавни ценни книжа). Въпреки статистиката, над 80% от инвеститорите смятат, че се представят над средното ниво.

Ето някои от причините за това да сме толкова слаби като инвеститори:

1. Влизате и излизате в неподходящият момент

Това вече го загатнахме. Този фактор обаче е сред ключовите за изключително лошото инвеститорско представяне.

Инвеститорите не гледат на корекциите като „пазарна възможност“ и начин да допълват портфейлите си с евтини активи, а като на заплаха. Затова те бързат да се отървават от своите активи, независимо от ниските цени.

Историята показва, че това е класически пример къде грешат инвеститорите. Да влезеш на пазара в правилния момент, особено когато нещата изглеждат страшни, е критично.

Според статистиката, ако инвеститорът е запазил напълно своята инвестиция в S&P 500 за периода между 1993 и 2013 година, той би реализирал доходност от 9.2%.

Ако поради активна търговия или страх инвеститорът е пропуснал 10-те най-добри дни за индекса за същия период, то годишната му възвръщаемост би се понижила до 5.4%.

А често най-добрите за пазара дни следват именно най-лошите. Така шансовете да ги изтървете, ако сте се уплашили от пазарния спад, са значителни.

2. Следвате горещи трендове и сектори

Търсенето на лесни печалби често тласка инвеститорите по лош път. Дали ще са технологичните акции през 1987 година, интернет балона през 1999 г. или свързаните с ипотечния пазар активи през 2007 година, примерите, че „лесни печалби“ не съществуват са много.

Хората имат склонност да се насочват към секторите с най-широко отразяване в медиите, което често не свършва добре.

3. Игнорирате финансовите оценки

Възвръщаемостта е разликата между цената, при която сте купили и продали една акция. Стойността на активите обаче винаги е средство за измерване на тяхната „ценност“.

И макар финансовите оценки да имат периоди на съществено отклоняване от пазарните си нива, в крайна сметка в един по-дългосрочен период пазарът ще ги оцени реално.

4. Не мислите като бизнесмен

Една от тайните на успеха на Бъфет, е че той мисли като бизнесмен, когато инвестира. Той казва, че е добър инвеститор, защото е добър бизнесмен, а е добър бизнесмен, защото е инвеститор.

Независимо дали ще търгувате с чорапи или с акции, винаги трябва да разсъждавате като бизнесмен. Не се отдалечавайте особено от сферата си на компетентност.

5. Не девирсифицирате

Диверсификацията може и да ви се струва безмислено начинание, особено при по-малки портфейли, но това далеч не е така.

Най-сериозното предимство на диверсификацията е, че не оставя портфейла и капитала ви в ръцете на случайността. Налице са много специфични фактори, които могат да са свързани с акциите на една компания. С диверсификацията вие се предпазвате от извънредни събития.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg