Открит и закрит аукцион – или каква е разликата

2290
Открит и закрит аукцион – или каква е разликата

При търговията с права, при IPO-та или търгови предложения, сме чували думата аукцион. Каква обаче е разликата между открития и закрития аукцион и къде се използват те?

Открит аукцион

Той се използва за IPO и всякакво първично публично предлагане, както и за търгови предложения, аукциони за права и др. При него за определен период от време е възможно единствено въвеждане на поръчки, които се сортират по приоритети - първо по цена и после по време на въвеждане, но сделки не се сключват.

След изтичане на този период от време се забранява въвеждането или изтриването на поръчки и стартира изпълнение на всички насрещно изпълними поръчки, като се започва винаги от тези с най-висок приоритет.

Пример : Аукционите за неизползваните права, както и част от IPO-тата.

Закрити аукциони

БФБ-София поддържа три типа закрити аукциони: Смесен, Европейски и Американски. И трите се извършват на база лимитирани (с пределна цена и количество) поръчки и пазарни (съдържащи само пределна парична стойност за покупка на пазарна цена) поръчки за покупка, които се състезават за сключване на сделки с предварително зададено количество на поръчка "за продава" по минимална цена.

И трите аукциона са закрити, т. е. всеки участник може да види само собствените си поръчки и параметрите на предлагането, но не може да види поръчките на останалите участници. БФБ-София използва Смесения аукцион за организиране на аукционите на Приватизационен пазар, както и в някои случаи на първично публично предлагане.

Приватизацията на акции до голяма степен се доближава до първичното публично предлагане, тъй като и в двата случая определен брой акции се предлагат за пръв път на инвеститорите. Разликите между трите закрити аукциона са в начина на определяне на цената след приключването на всеки от тях.

Пример – първоначално увеличение на капитала

Основният метод за търговия на борсата е непрекъснат аукцион на база насрещни поръчки, които се сортират и изпълняват по приоритетите - първо по цена и после по време на въвеждане (order driven auction), като често е наричан и нормална търговия на БФБ-София.

При основния метод на търговия се различават и два вида поръчки – пазарни и лимитирани.

Пазарните са за покупка или продажба на определено количество ценни книжа, които се изпълняват по най-добрата цена на борсовия пазар в момента на въвеждането им.

Лимитираните поръчки са за покупка на определено количество ценни книжа при посочена пределна цена. Те могат да да бъдат валидни за деня или до отмяна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg