Признаци, че живеете извън възможностите си

5018
Признаци, че живеете извън възможностите си

Много често хората живеят по начин, който не могат да си позволят. И докато това може да продължи без проблеми за кратък период от време, поддържането на подобен начин на живот в дългосрочен план може да нанесе сериозни финансови щети, включително и личен банкрут или загуба на имущество.

Ето осем тревожни признака, че вие живеете именно по такъв неприемлив начин и трябва да промените нещо:

1. Поддържате баланс по кредитната си карта


Както неведнъж сме споменавали, кредитните карти са един от най-скъпите източници на финансиране. Те са удобен инструмент за посрещане на месечните разходи в рамките на месеца, като е препоръчително да погасявате напълно ползвания по тях баланс в края на всеки месец.

Виж още: Как по-бързо да заличите баланса по кредитната си карта

Ако не успявате да направите това, значи живеете над възможностите си. Това ще ви вкара в така наречената „дългова спирала“, или вечна задлъжнялост.

Още по-лошо става, когато теглите средства от кредитната си карта (поради изключително високите такси и комисиони) и плащате минималната си погасителна вноска.

2. Робувате на така наречения FOMO-ефект (страх от това да не пропуснете нещо)

Не е задължително да жертвате изцяло социалния си живот. Понякога обаче хората стават финансови роби на начина си на живот.

Това може да включва да ходите по заведения много по-често или да плащате наем, който не можете да си позволите, само за да сте близо до своите приятели.

3. Не пестите поне 5% от дохода си

Основно правило за подсигуряване на старините ви и за покриване на извънредни разходи е да пестите поне 5% от това, което заработвате на месец. Тези средства трябва да заделяте, дори и да погасявате ипотечен или друг вид кредит.

Нормално е да заделяте дори по-голям процент от дохода си, до 10-15%, според някои специалисти, но невъзможност да заделяте 5% е много тревожен сигнал.

4. Нямате фонд за спешни нужди

В живота всичко се случва и затова трябва задължително да разполагате с „бели пари за черни дни“.

Финансиране на по-големи по размер извънредни покупки с кредитни инструменти не е особено добро решение и може сериозно да натежи върху бюджета ви и върху други планирани по-значителни разходи.

5. Купувате на изплащане кола, която не може да си позволите

Покупката на нов автомобил е мечта на всички. Тя обаче си има своята цена, особено ако придобивате автомобил на лизинг или с потребителски кредит. Имайте предвид, че покупката на нов автомобил е една от най-лошите по възвръщаемост инвестиции, които можете да направите.

Загубата на стойност варира между 40 и 60% в първите три-четири години, след като се сдобиете с колата. Това означава, че може да реализирате сериозни финансови загуби при принудителна продажба на закупеното превозно средство (ако изникне нещо спешно и ви се наложи да се откажете от автомобила).

Невъзможност да плащате вноските по лизинга пък означава 100% загуба на инвестираните средства при отнемане на возилото.

6. Не разполагате с останали средства в края на месеца

Още един сериозен тревожен признак е ако в края на месеца сте останали без пари. Това е най-сигурното доказателство, че харчите повече, отколкото можете да си позволите.

В такива случаи често се правят грешки като теглене на кеш от кредитни карти или ползването на супер краткосрочни кредити, отличаващи се с непоносими лихви. Често отчаянието кара хората да прибягват и до услугите на заложните къщи.

7. Редовно просрочвате задълженията си

Една от най-големите грешки, които можете да правите, е да не плащате редовно и в рамките на падежа задълженията си.

Виж още: Нещата, които трябва да учим за парите още в училище

Това, освен че води до сериозни разходи под формата на такси и комисиони за просрочия, може да ви вкара в кредитния регистър на нередовните платци и да направи невъзможно или  по-скъпо бъдещо финансиране.

8. Нямате бюджет

Неведнъж сме писали за важността на това да си правите и следвате бюджет. Липсата на такъв позволява да правите неразумни и необмислени разходи, емоционални покупки и други финансови грешки.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg