Рискът при инвестициите се стопява с течение на времето

1735
Рискът при инвестициите се стопява с течение на времето

При средна загуба от 9% на ценните книжа в САЩ тази година “Investor's Business Daily“ обръща внимание на някои стратегии за намаляване на риска при инвестиране.

Изданието цитира изследване на двама експерти от Merrill Lynch, според които в дългосрочен план рискът върху инвестициите се стопява с времето, особено за тези, чийто портфейл е добре диверсифициран.

Затова не бързайте да пренасочвате парите си, веднага щом се зададе опасност, съветват Ричард Бърнстайн и Кари Пинкърнел от Merrill Lynch. Двамата са изследвали зависимостта между риск и доходност на 10 класа активи и различни сектори от индекса S&P 500 за няколко периода от десет години.

Първият десетгодишен период, който те разглеждат, е януари 1970 – януари 1979 г., вторият е февруари 1971 – февруари 1980 г. и т.н.

Резултатът? С изключение на златото, в нито един период от десет години инвеститорите не биха имали загуби, държейки актива през цялото време.

Инвестиране с оглед на стойността на активите се оказва най-консервативната и най-печеливша едногодишна стратегия. Акциите на по-малките компании дават най-много печалба след 3-, 5- и 10- годишен период. След пет години рискът при компаниите от S&P 500 се повишава, но доходността остава добра.

Според проучването акциите на по-малките компании са с най-добра зависимост риск/доходност, независимо за какъв период от време става въпрос. Най-рисковият актив се оказва златото.

Важно е да се отбележи, че ако даден актив е бил най-доходоносен в едно десетилетие, то той не е такъв в следващото десетилетие (отново за пример можем да дадем златото). Според изследването няма случай на такова повторение.

В заключение авторите посочват, че най-добрият вариант е да заложим на различни типове активи и на дългосрочната стратегия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg