Шест фактора, влияещи на валутния курс

2458
Шест фактора, влияещи на валутния курс

Факторите, които определят валутния курс са много и най-разнообразни. Освен такива като инфлация, важни за нивото на валутния курс са още икономическата стабилност на съответната страна. Ето и шест фактора, определящи курса на дадена национална валута, според изданието Investopedia.com.

1. Разликата в инфлацията между двете страни

Като основно правило, страната с по-ниска инфлация се отличава с по-висок валутен курс, на фона на относителното по-високата покупателна сила спрямо валутата на страна с по-висока инфлация.

През последната половина на двадесети век страните с ниска инфлация като Япония, Германия и Швейцария се отличаваха с по-скъпи валути.

2. Разлика в лихвените нива

Лихвените нива и инфлацията са тясно свързани. По-високите лихвени нива обикновено са за страни с по-високо ниво на инфлация. Те дават възможност на инвеститорите да получават по-големи лихви в сравнение с останалите страни. Поради тази причина по-високите лихвени нива водят до привличане на чуждестранни капитали и съответно до поскъпване на местната валута, поради по-високото й търсене.

До голяма степен обаче, тази тенденция се неутрализира, ако нивото на инфлация в съответната страна е изключително високо.

3. Дефицитът по текущата сметка

Това е балансът в отношенията между две страни, отразяващ всички плащания между тях. Дефицитът сочи, че страната харчи повече за чуждестранни сделки, отколкото печели, както и че заема чужд капитал в чуждестранна валута. С други думи страните с огромни дефицити се отличават с по-слаба валута.

4. Държавният дълг

Държавите често се нагърбват с огромни дългове за да финансират проекти в публичния сектор. И докато подобни действия стимулират вътрешното потребление, страни с огромни дефицити се избягват от чуждестранните инвеститори. Причината - огромният дълг подхранва инфлацията. Така парите се обезценяват, а натискът върху валутата на съответната страна е низходящ.

5. Условия на търговия

Съотношението, сравняващо износните и вносните цени, известно като условия на търговия е обвързано с текущата сметка и платежния баланс. Ако износните цени растат с по-висок темп от този на вносните, условията на търговия имат положително влияние върху валутния курс на съответната страна и обратното.

6. Политическа стабилност и представянето на икономиката

Едно от основните изисквания на чуждестранните инвеститори е политическа стабилност, както и икономическа, за да инвестират своите капитали. Страна, която отговаря на тези критерии, е с много по-голям шанс да привлече чуждестранните инвестиции, за които се конкурират всички останали страни.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
14:08 | 27 August 2010
Великолепна информация за факторите, които влияят върху валутните курсове на Логос ТМ и Профит.бг. От гледна точка на факта, че България е в условия на валутен борд, инвестирането на парични средства или диверсифицирането на финансовите активи в различни валути, е изключително лесно. Съществуването на ефективни фондови, финансови и капиталови пазари в страната е безспорно. Конкуренцията между различните парични пазари позволява те да се развиват и усъвършенстват. Congratulations to the Masters of Profit. According to an old Bulgarian sentence, Friday is an real Master's day. Have a nice weekend and successful new week.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg