S&P ще запази ръста си в следствие на добрите печалби

1392
S&P ще запази ръста си в следствие на добрите печалби

Най-голямото повишение в печалбите на щатските компании от повече от век насам поддържа широкия индекс Standard & Poor's 500 след повишението му от 97%.

Печалбите на компаниите в състава на широкия индикатор са на път да преминат 90-те долара на индекс, регистрирани в пика през 2007-ма година.

Това е най-бързото възстановяване на печалбите на компаниите от нивото от 7 долара през март 2009-та година, пише финансовото издание Bloomberg.

Водещи финансови институции прогнозират, че възстановяването на потреблението в страната ще поддържа възстановяването на щатската икономика след оттеглянето на правителствената помощ.

И докато ръстът на печалбите на щатските компании ще се забави през второто полугодие на настоящата година, покупките на акции от инвеститори, които са пропуснали да се включат, ще доведат до задържане на индекса и дори по-нататъшни повишения.

През изминалата седмица широкият индикатор регистрира повишение от 1.4%, с което ръстът му от началото на годината е в размер на 6%. Индексът е едва на 0.8% от върха си от 18-ти февруари при 1 332.41 пункта.

Печалбите на компаниите от индекса за последната една година се очаква да достигнат 91 долара до август. Това би било най-високото им ниво без отчитане на инфлацията и 13 пъти над най-ниската им стойност от преди две години.

50-месечното възстановяване на печалбите идва след понижението с 92% в печалбите в следствие на финансовата криза.

Някои от компаниите с най-голяма промяна са American International Group Inc. (AIG). Базираната в Ню Йорк компания съумя да се върне на печалба от 7.79 млрд. долара за последните дванадесет месеца, на фона на реализираната по време на кризата загуба от 95.8 млрд. долара.

Компанията ConocoPhillips е реализирала печалба от 11.4 млрд. долара за изминалата година след загуба в размер на 20.3 млрд. долара за 12-те месеца до март 2009-та година.

В следствие на подобрението акциите на АIG поскъпнаха с 497% от 9-ти март 2009-та година до момента, а тези на петролната компания с 118%.

Компаниите от S&P 500 се търгуват при средно съотношение цена-очаквана за 2011 г. печалба от 13.7, на фона на средното от 15.7 за отчетените печалби от 1900 година насам.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...