Връзката на SOFIX и S&P 500

1490
Връзката на SOFIX  и S&P 500

Много анализатори се уповават във своето мнение какво ще се случи на родната борса на движението на международните пазари.

Дали обаче връзката е съществена или само предопределя сентимента? Какво ще е настроението на инвеститорите при липса на достатъчно по размер и надлежна информация за вземане на решение?

И доколкото широкият индекс S&P 500 се сочи за барометър не само на щатските, но и на световните пазари? Заехме се да изчислим каква е зависимостта между движението на SOFIX и S&P 500 през последната една година.

Оказва се, че макар и положителна, взаимовръзката далеч не е толкова значима. Всъщност, бетата на SOFIX спрямо S&P 500 е изключително ниска 0.28.

Това до голяма степен обяснява и изоставащото движение на SOFIX зад това на развитите и развиващи се пазари.

Казано по друг начин, родната борса си има собствена логика (дори и липсата на логика е такава) и собствено мнение за своето развитие.

И докато ниската бета има лош за инвеститорите ефект до момента, на фона на повишението на световните борси, то в бъдеще тя може да има и някои положителни страни.

Евентуално понижение на щатските индекси могат далеч да не окажат съществено въздействие върху възходящата посока на индекса, както и на интензитета му на ръст.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg