Отново на старата работа? Това може да се окаже най-добрият ви ход

1753
Отново на старата работа? Това може да се окаже най-добрият ви ход

© pexels.com

Служителите, които започват работа с по-високо заплащане отпреди, не са само тези, които я сменят. В последно време това са и хората, които се връщат на предишно работно място.

Между януари и април 2022 г. средно статистически работниците, които са се върнали на предишна работа, заявяват, че получават 28% повече отпреди. Данните идват от анкета на Visier, в която са взели участие 3 милиона души в 129 страни в цял свят.

Типичният служител, който се връща на старата си работа, го прави 13 месеца след напускането, сочат още данните.


Според Visier работниците, които напускат отново, за да се върнат при бивш работодател, могат да получат по-голямо повишение в сравнение с това на хората, които просто сменят работата си.

Защо завръщането на старата работа си струва повишението?

Причините, поради която един завърнал се служител получава повишение, са няколко. На първо място заплатата му се актуализира за времето на отсъствието му, освен това получава премия и за новия опит, който е натрупал, казва Андреа Дерлер, ръководител на изследванията във Visier.

За някои напускането и връщането може да е най-бързият път нагоре по кариерната стълбица, пише CNBC.

Той интервюира 225 милионери, за да разбере как са станали богати Те споделят няколко навика, които ще ви помогнат и на вас

Проучването сочи още, че приблизително ⅓ от новоназначените служители през периода януари 2019 г. до април 2020 г. са били на работа преди това в компанията.

Съвременният пазар на труда, където има почти две свободни работни места за всеки служител, мениджърите продължават да се борят за привличането на работна ръка.

Преимущество на вече работилите във фирмата е, че те са запознати с процесите в нея и по-бързо ще започнат да работят пълноценно, сравнено с някой нов.

Защо служителите напускат няколко пъти и не след дълго?

Първия път служителите напускат поради няколко причини. Някои искат да научат нещо ново, а други са принудени да напуснат, тъй като не виждат развитие за кариерата си или възможност да се учат.

Трети са на мнение, че заплащането им е ниско или не харесват дългото пътуване до офиса.

Сред основните причини за бързото напускане на втората фирма пък е съжаляване за напускането на първата. Друга е, че не са открили в новата си роля това, което са търсили, не харесват фирмената култура или колегите. Основателна причина е и липсата на баланс между работата и личния живот.

Бивш шеф на JPMorgan: Успелите напускат зоната си на комфортВашата зона на комфорт, макар и очевидно комфортна, може да бъде ограничаваща. Бившият главен изпълнителен директор на една от най-големите банки в света препоръчва напускането й

Взаимоотношенията също имат роля. Много служители са склонни да се върнат на старата си работа, тъй като очакванията им за отношенията с мениджърите и колегите на новото място не са се оправдали. Например, не са били същите като на предишното.

Ключовете към задържането на служители

Признанието и взаимоотношенията са ключови за задържането на служители (и повторното им наемане). Компаниите може да спрат напускането като увеличат заплащането или предоставят други поощрителни мерки. Това е най-лесното решение.

По-трудно за работодателите и мениджърите по човешки ресурси е да осигурят кариерно развитие.

Проявилите се работници трябва да получават повишение поне на всеки две години, казва експерт.

Задържането на нови служители изисква още от ръководство да обърне специално внимание през първата година от наемането им.

През този период работниците може да се усъмнят в правилността на постъпката си и да съжалят, че са напуснали предишното работно място.

Важна стъпка е изграждането на взаимоотношения с всеки един новопостъпил. Когато такива липсват, последният може да реши, че никой не се интересува дали е там, или не е.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg