Ще си спомням 23 декември 2016 г. до края на живота ми.

Това беше моят последен пълен работен ден. С жена ми се пенсионирахме рано . на 33 г. и 35 г. съответно, след като натрупахме състояние от 870 000 долара, работейки в сферата на информационните технологии.

С помощта на пазара, състоянието ни за кратко се увеличи до 1 млн. долара.

Не съм роден богат. Не сме създали собствен бизнес. Нито сме наследили несметно богатство. Дори нямахме странични работни ангажименти. Натрупахме състоянието си по старомодния начин - като работим здраво и правим стратегически финансови стъпки, разказва пред CNBC Стийв Адкок, днес финансов експерт, който води собствен блог на тема финансова свобода.

Той предоставя 13-те глупави, прости неща, които са му помогнали да се пенсионира след 14-годишна кариера.

Игнорирах съвета “Следвай страстта си”

Нашите страсти, които са по-скоро в творческата сфера, не могат да ни платят сметките. Нашите силни страни обаче могат.

Моята страст, например, е фотографията, но силата ми е в компютърните науки. През 2004 г. стартовата ми заплата като софтуерен инженер беше 55 000 добара. През 2016 г. вече правех над 100 000 долара. Надали щях да печеля толкова, ако бях избрал страстта си.

Адкок съветва да насочите кариерата си към това, в което сте добри.

Финансовият урок, който милиардерът Леброн Джеймс научава като детеМиналата седмица Forbes обяви, че баскетболната звезда Леброн Джеймс вече официално е милиардер

Учих се от милионерите

През кариерата ми работех за много богати хора. Вместо да им завиждам, аз си водех бележки.

Няма да забравя Брайън, с когото работех след колежа. Той беше няколко години по-голям от мен и караше шестгодишна Honda Accord. Макар да беше милионер, той имаше евтин часовник Casio и не носеше дизайнерски дрехи.

Брайън беше винаги пръв в офиса, никога не се занимаваше с офис политиката и често беше доброволец. Той не идваше за парите. Печелеше, като инвестираше състоянието си и контролираше разходите си.

Елиминирах загубеняците от живота си

Ако излизате с хора, които обичат да прекарват времето си в бара и да харчат пари, най-вероятно ще започнете да практикувате същите изчерпващи състоянието ви навици.

Аз обнових живота си, като създадох нови приятелства. Запознах се с топ служителите в моя офис. Прекарвах повече време с тези, които бяха по-успешни от мен. Мисията ми беше да изградя отношенията с тях. Техните навици ми бяха от полза. Мотивирахме се един друг.

Чувствате, че трябва да веднага да напуснете работа? Помислете пакЕксперти съветват да потърсите решение, задавайки си няколко въпроса

Така започнах да вземат по-добри решения във финансов план и спрях алкохола. В работата редовно работех извънредно, исках повишение и бонуси.

Използвах максимално времето между 9:00 и 17:00

Стийв Адкок инвестира в пенсионния си фонд и освен това се възползва от здравните спестовни сметки. В САЩ, след като навършите 65 години, неизползваните пари по сметките могат да бъдат изтеглени за всякакви цели.

Работата ви на пълен работен ден може също така да предлага възможности за образование и обучение, за да помогне за повишаване на вашите умения, като компютърно програмиране, счетоводство и управление на времето. Тези умения могат да се използват за получаване на повишение през цялата ви кариера.

Смених пет пъти работното си място за 14 години

Започването на нова работа често е най-лесният начин да печелите повече пари, тъй като можете да договорите по-висока заплата. Всеки път получавах от 15 до 20% повече, отколкото на предишната си работа.

Само внимавайте да не сменяте твърде често фирмите. Опитайте се да останете на работната си позиция поне година. Някои работодателите гледат неодобрително на честата смяна. Процесът на набиране на нови служители е скъп в наши дни.

Полезни кариерни съвети за напредък в работата Те могат да подобрят професионалното ви представяне

Автоматизирах всичко

Използвах автоматизирано плащане по банков път за всичко, включително за моята брокерска сметка. Това помогна да се уверя, че спестявам пари от всяка заплата.

Автоматично плащах сметките за комунални услуги, като електричество, вода и дори разходите по някои кредитни карти. Никога не пропуснах нито едно плащане и избегнах такси за закъснение, лихви и други неустойки.

Не обръщах внимание на хейтърите

Когато правите нещо значимо за вас, задължително ще се появят хора, които ви мразят. Понякога са доста.

Хората ще ви критикуват за различния начин, по който харчите парите си. Можете да загубите приятели, когато откажете покана за бар. Невинаги е лесно, но не обръщайте внимание на негативното отношение. Така ще създадете своето състояние.

Не обръщайте внимание на богатото съседско семейство

Само защото съседите ви са си купили чисто нова кола, лодка или пък къща, не означава, че и вие трябва да го направите. Най-добрият начин да игнорирате този тип хора е като се фокусирате върху собствените си цели.

Приоритизирайте откритата комуникация

Доста често съпрузите имат различни идеи за харченето на пари, целите и мечтите. Ако не изясните този въпрос, различията може да създадат доста проблеми във връзката, които да ви държат далеч от реализирането на вашите финансови цели.

Здравословната връзка се базира на откритата комуникация.

Грижете се за здравето си

Животът е повече от пари. Преди всичко поставете здравето.

Доброто здраве ще ви направи по-щастливи и по-продуктивни. Освен това намалява шансовете от непредвидени медицински разходи. През 2007 г. не бях във форма и се чувствах зле. Реших да променя начина си на живот, като се храня по-здравословно и тренирам редовно. През следващите 2 години свалих килограми и постигнах най-добрата форма в живота си.

Най-младата жена милиардер в САЩ, която не е наследила състоянието сиНай-младата жена милиардер в САЩ, която не е наследила състоянието си, не е израснала в небостъргач в Манхатън или в Холивуд Хилс

Избягвах кредитните задължения

Американците са обременени с повече от 840 милиарда долара дълг по кредитни карти. Лихвените проценти са изключително високи, което прави дълговете по кредитни карти най-лошите от всички видове дългове.

Никога не съм платил нито един долар лихва по кредитна карта и дължа голяма част от това на баща си. Той ме научи, че дългът по кредитна карта е неприемлив дори за един месец. За много хора кредитните карти правят твърде лесно харченето на пари, които нямат. Това е навик, който бързо може да излезе извън контрол.

Милиардер: Това са трите най-важни неща в бизнесаИнвеститорът и филантроп Кен Лангоун се е ръководил от тези три принципа през цялата си кариера

Използвам кредитни карти за удобство. Защитата срещу измами и подразбиращите се гаранции, които много карти предлагат, са ми от полза. Поддържам баланса по сметката си всеки месец. Това е една от основните причини, поради които успях да се пенсионирам в средата на 30-те си години.

Винаги казвах “да”

Дори да не знаех как се прави нещо, което ми възлагаха, винаги приемах предизвикателството и откривах решение. Спомням си един петък в офиса. Повикаха ме на среща с главния изпълнителен директор на компания. Бях нервен, но се оказа, че това е най-добрата кариерна възможност, която някога са ми предлагали.

Организацията беше уволнила цял мениджърски екип, който беше над мен по йерархия. Искаха да ме назначат за мениджър. Като софтуерен инженер от ниско равнище, това беше огромен скок. Не бях работил като мениджър, но това не ме спря.

Зададох въпросите, които имах, открих ментори и натрупах опита, който ми е необходим, за да развия кариерата си в нужната посока.

Спрях да ходя на бар

В началото на кариерата си често ходех на бар с колеги. Всяко отиване ми струваше между 70 и 100 долара. За месец този навик се оформяше като разход от 350 до 400 долара.

Един ден реших да пропусна събиране. Вместо това инвестирах парите си. Така успях да натрупам 1 млн. долара, преди да навърша 35 години.

Дръжте под око разходите си за алкохол и кафе. Може от време на време да си ги позволявате, но ако се превърнат в навик, вие рискувате качеството на своето бъдеще, харчейки прекалено много.