Едно от любопитните четива, които може да ви разкрие подробности от живота на милиардерите, е това на капитан на суперяхта.

Австралиецът Брендън О`Шанъси дълги години е капитан на суперяхта. Той е имал непосредствен контакт с мултимилионери и милиардери от цял свят. Може да ни разкаже любопитни детайли за техния начин на живот и професионални навици.

Интерес също така представляват уроците по лидерство, които капитанът споделя в книгата си. Тя ще бъде полезна и на всеки, който иска да се реализира в тази сфера.

О`Шанъси е роден в крайбрежен град в Западна Австралия. Така да се каже, родил се е с морска кариера. През 1987 г. у него се заражда интерес към яхтите и рано-рано разбира в какво може да бъде добър. След като служи няколко години в австралийския военноморски флот, става старши помощник на капитан на луксозни яхти, а след това и капитан.

За О`Шанъси да си капитан на суперяхта не е лесно, тъй като трябва да отговориш на очакванията на собственика й, пишe forbes.ru.

Да вземем като пример 100-метрова лодка. Цената й може да превишава 200 млн. долара. Собственикът й е възможно да я е чакал 5 години - две години за разработка с дизайнери и три години строителство.

Вижте отвътре мегаяхтата Evrima, собственост на Ritz-Carlton (снимки)Вече са достъпни първите снимки на дългоочакваната мегаяхта на стойност 290 милиона евро (300 милиона долара) на луксозната хотелиерска група Ritz-Carlton

Когато мечтата му се е сбъднала, как може един капитан да се справи със свръхочакванията? Никак, казва О`Шанъси.

Невъзможно е напълно да отговориш на идеала, който собственикът си е изградил в годините търпеливо чакане.

Друг чест източник на търкания е една черта, характерна за свръхбогатите хора - микромениджмънт.

Често се чува, че успешните милиардери винаги наемат най-добрите и след това се оттеглят встрани.

Книгата изобилства от примери как собственици не се спират на едно място и дълбаят в дребнави въпроси по организацията на прием на гости на борда. Често те се стремят да контролират и най-доверените си лица. Това се превръща в тяхна втора природа.

Запорираха 78-метрова яхта на руски олигарх в Палма де Майорка (снимки)Дългата 78 метра супер луксозна яхта Tango е произведена в корабостроителницата на Балеарските острови

Тази черта от характера може да влезе в противоречие с друга ясно изразена черта на състоятелните работодатели - контрола върху времето.

Брендън, който е служил на много собственици на яхти, пише в книгата си, че милиардерите използват всеки миг.

Те прекрасно осъзнават ценността на своето време и не желаят да чакат.

Тези луксозни хотели разполагат със свои собствени яхтиОт Тайланд и Търкс и Кайкос през Марбея до Малдивите, тези разкошни хотели предлагат частни яхти за почасови, ежедневни и многодневни маршрути

Най-добрият начин да огорчите милиардер е като го накарате да чака… за каквото и да било!

Формулата на идеалното събитие е следната: време за трансфер не повече от 30 минути, 1 час на мястото на събитието и 30 минути наобратно. Това е двучасов показател, който се прилага за всички събития, от поръчването на маса в ресторант в Италия до разглеждане на антични руини в Гърция и наблюдаване на бели мечки в Шпицберген.