Топ 10 на най-скъсяваните акции от хеджфондовете

691
Топ 10 на най-скъсяваните акции от хеджфондовете

В ноемврийския си доклад Hedge Fund Trend Monitor, от Goldman Sachs публикува списък на най-скъсяваните акции от страна на хеджфондовете.

Анализаторите на Goldman Sachs са проучили 833 хеджфонда, управляващи 2.1 трилиона долара, от които и къси позиции на стойност 700 млрд. долара.

От осъществените анализи, от инвестиционната банка изведоха списък, наречен „Много важен списък на късите позиции“, или иначе казано - това са акциите на компании, в които фонд мениджърите очакват спад, от който да спечелят.

Списъкът включва общо 50 компании от широкия индекс S&P500, където откритите къси позиции от хеджфондовете са по-големи от дългите, очакващи повишение в цената.


Книжата от топ 10 на най-скъсяваните все пак се представят с 6% по-слабо от индекса S&P500 от началото на годината. Индикаторът се повишава с 27%, но тук не трябва да забравяме, че залогът на мениджърите е за бъдещето. Нека видим кои са позициите, при които се очаква най-голям спад в следващите месеци:

10. Chevron

Процентът на късите позиции спрямо свободно търгуемите акции (фрий флоут) възлиза на 1%. Общо за 2 от анализираните хеджфонда късите позиции на Chevron присъстват в топ 10 на най-големите им позиции. От началото на 2019 г. книжата на петролната компания добавят 15% към стойността си. Общата стойност на късите позиции възлиза на 2.4 млрд. долара.

9. UnitedHealth Group

Общата стойност на късите позиции достигат 2.6 млрд. долара, като за 11 от хеджфондовете това е сред топ 10 на най-големите им позиции в портфолиото. От началото на 2019 г. акциите на компанията са добавили 10% към стойността си.

8. BB&T Corp.

Книжата на банковата холдингова компания поскъпнаха с 30% от началото на 2019 г. Само един от 833-те хеджфонда има значителна заета къса позиция. Процентът на късите позиции спрямо фрий флоута на компанията достига 6%, а стойността им – 2.6 млрд. долара.

7. Home Depot

41% ръст в книжата на компанията подтиква все повече хеджфондове да скъсяват акциите на Home Depot. Общо 10 от анализираните фондове имат открити къси позиции за акциите на веригите магазини за дома, с което те заемат една от 10-те най-големи инвестиции в портфейлите им.

6. Procter & Gamble

Късите позиции при Procter & Gamble вече са на стойност 2.8%, докато ръстът за книжата от началото на 2019 г. достига 35%.

5. Exxon Mobil

Само един от хеджфондовете има позиция, която е сред неговите топ 10, но общата стойност на късите залози е малко под 3 млрд. долара. Книжата на петролната компания добавят 6% от началото на 2019 г.

Инвеститорът, заложил всичко на два рискови фонда през 2010 г.Убеден в прогнозата си, той изтеглил всичките си спестявания и ги вложил в един от най-рисковите инструменти на пазара

4. Intel

Едва 1% от стойността на късите позиции (3.2 млрд. долара) спрямо свободно търгуваните акции. От началото на годината книжата на Intel добавят 27% към стойността си.

3. AT&T Inc.

Книжата на телекомуникационната компания повишиха пазарната си оценка с 47% от началото на 2019 г. Заетите къси позиции нарастват до 4 млрд. долара.

2. AbbVie Inc.

Общо за 8 от най-големите хеджфондове това е една от най-големите позиции. Скъсените книжа на фармацевтичната компания са на стойност 5.2 млрд. долара. Процентно – късите позиции са 4% от капитализацията на свободно търгуваните акции.

1. Bristol-Myers Squibb

Процентът на късите позиции, спрямо капитализацията на фрий флоута, е 9%. Общо за 11 от хеджфондовете това е една от най-големите позиции. Книжата на фармацевтичното дружество отчитат ръст от 17% от началото на 2019 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg