Този дигитален номад обикаля света, докато ръководи своя бизнес

2129
Този дигитален номад обикаля света, докато ръководи своя бизнес

© Instagram/mrjola

При повечето от нас голяма част от годините на растеж и оформяне на характера преминават, докато се обучаваме на бюро.

Много от нас преминават през всичките изтощителни тестове, само за да се озовем след това на поредното бюро от сутрин до вечер.

Това ли е животът, който ни се полага след училище?

Очевидно не, ако съдим по 27-годишния швед Йоханес Ларсон.


"Не обичах особено училището," разказва той пред Business Insider. "Знаех, че трябва да намеря друг начин."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johannes Larsson ???????????????? (@mrjola) on

Когато е на 15 години, Ларсон се натъква на онлайн маркетинга. След няколко експеримента, той успява да започне да генерира ежедневно доходи от това.

Той забелязал колко потенциал има в тази индустрия и се чудел какъв е смисълът да учи години наред, вместо просто да печели пари, докато ходи на училище.

Вместо академична кариера Ларсон избира да обикаля света и превръща в своя мисия това да изгради бизнес, който не се влияе от местонахождение и не изисква нито мениджмънт, нито офис, нито пък служители и въпреки това има потенциал да генерира доходи.

В крайна сметка, през 2016 г. на Ларсон му хрумва идеята за неговия основен бизнес – портал за сравнение на финансова информация на име Financer.com.

Сайт за сравнение, които работи през Google и социалните мрежи и който може да бъде използван като инструмент за намирането на по-добри кредитни карти или спестовни сметки, както и други продукти.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johannes Larsson ???????????????? (@mrjola) on

"Нашият инструмент сравнява всички данни и предоставя на потребителя най-добрата опция. Ако потребителят избере една от нашите опции, ние получаваме комисионна."

Днес бизнесът на Ларсон има 42-ма служители и развива дейност на 26 пазара.

"Нашият бизнес не разчита на трети страни или на това да бъдем активни, за да генерираме приходи," обяснява Ларсон. "Отделихме много време, за да сме сигурно в това, че в управлението на бизнеса няма ефективност и че целият процес може да работи и без нашата намеса."

Усилията може би са си стрували — през 2018 г. онлайн бизнесите на Ларсон генерират общи продажби в размер на между 1.69 и 2.25 млн. долара.

Дори и само с 42-ма служители, Ларсон може да продължи да обикаля света и да се запознава с нови страни.

"Тъй като всичко се случва онлайн, местоположението не е пречка," казва той. Според него екипът използва онлайн инструменти за общуване, като Slack, за да си сътридничи с клиенти и бизнес партньори, които също развиват дейност онлайн.

Младият предприемач в момента живее в Кипър, където има офис, който неговата компания планира да използва в бъдеще като място за срещи и по-близко сътрудничество.

Цялата компания е базира на принципа на "вътрешното предприемачество" (intrapreneurship), при който шефовете наемат служители, които изпълняват ролята на предприемачи.

"Вместо да казваш на своите служители какво да правят, наемаш хора с предприемачески дух, които да ти помагат да управляваш кораба и да градите бизнеса заедно."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johannes Larsson ???????????????? (@mrjola) on

Ларсон е убеден, че неговият модел ще става все по-популярен в идните години: "Той насърчава растежа и развитието в компанията, защото всички в екипа искат да дадат най-доброто от себе си".

Животът в движение обаче си има и своите недостатъци

"Спомням си, че бях на шестмесечно пътешествие в Карибския басейн и можех просто да си почивам на плажа — с моя лаптоп, разбира се. Наистина започнах да се наслаждавам на плодовете от моя труд и имах страхотно усещане за успех, защото можех да работя дистанционно, което ми позволяваше да се радвам на живота, докато в същото време печелех прилично," спомня си Ларсон.

Да живееш в хамак и да работиш на лаптоп може да изглежда примамливо на пръв поглед, но цялата истина не е точно такава — животът на дигиталния номад не винаги е толкова бляскав, колкото изглежда.

Ларсон обяснява, че всеки, който е пътувал дълго време, без да пребивава постоянно някъде, знае тъмната страна на този начин на живот: "Един от недостатъците е липсата на задълбочени приятелства."

"Трябва да загърбиш всяко приятелство, веднага след като тръгнеш на път отново," казва Ларсон. "За мен това никога не е било особено драматично, тъй като в днешно време всеки човек е на един полет разстояние и има много начини за поддържане на връзка. Въпреки това обаче, не е същото като да имаш близък кръг от приятели, които виждаш всеки ден от седмицата."

Друг недостатък на този начин на живот, според Ларсон, е малко като нож с две остриета — не можеш да имаш прекалено много вещи.

"След като бях пътувал в продължение на около две години, продадох или подарих всичките си неща," казва Ларсон. "Това, което имах в джобовете си, беше всичко, което притежавах."

Той твърди, че откъсването от неговите материални притежания, от една страна, е било едно наистина добро изживяване, но в същото време това означава, че не можеш да се възползваш от удобствата, които често получаваш с постоянния офис, като просторно бюро, безплатно кафе или по-удобен стол.

Ако не обръща внимание на тези малки неща, Ларсон казва, че много хора мечтаят за начина на живот, който той води, но това трябва да е просто мечта: "Първо осъзнайте, че това е наистина възможно."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johannes Larsson ???????????????? (@mrjola) on

Ако имате правилния подход от самото начало, постигането на неговия начин на живот не е толкова трудно постижимо, като, според Ларсон, всичко се базира на създаването на стойност.

"Често виждам хора, които допускат грешката да започнат от грешната страна. Те започват, като живеят бляскав живот, преди да са изградили успешен бизнес, или пък дори не са се замисляли за това как ще създават стойност за някого."

В крайна сметка, определено е възможно човек да създаде и ръководи компания, докато пътува. В началото обаче има голяма опасност да се разсейвате прекалено много и да не работите достатъчно усърдно, тъй като сте на ново вълнуващо място всеки месец.

"Не започвайте да се чувствате комфортно, докато не го заработите," съветва Ларсон.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg