Училищен директор е шеф на компания с един магазин, оценявана на $100 млн.

3921
Училищен директор е шеф на компания с един магазин, оценявана на $100 млн.

© Google Maps

Той е легенда в училищната борба в Ню Джърси и мистерия на борсата.

Пол Морина, директор на гимназия Полсборо в Ню Джърси, фигурира във финансовите отчети като президент, главен изпълнителен директор, главен финансов директор и още длъжности в регистрирана в Невада компания, чиито акции се търгуват на такива цени, че й дават пазарна оценка от над 100 млн. долара.

Това е доста странна пазарна капитализация, защото компанията Hometown International притежава един-единствен магазин за деликатеси в Полсборо, където тренираният от Морина гимназиален отбор по борба често печели щатски титли. От компанията обявиха, че имат акционери от китайската територия Макао, информира CNBC.


Магазинът, който носи името Your Hometown Deli, има само 35 000 долара продажби общо за последните две години, според финансовия отчет, подаден на 26 март в щатската Комисия по ценни книжа и борси.

Вчера хеджфонд мениджърът Дейвид Айнхорн спомена Hometown International в писмо до клиентите си, с което ги предупреждава за рисковете пред инвеститорите на дребно.

“Пастърмата трябва да е невероятна,” се пошегува Айнхорн с Hometown International, чиито акции поскъпнаха от края на март 2020 г. до началото на септември от 3.25 долара до над 9 долара за брой, въпреки че магазинът, който е единственият й бизнес, беше затворен заради пандемията от коронавирус в този период.

Годишният отчет на Hometown International показва, че Морина, който заема и длъжностите касиер и директор в компанията, притежава 1.5 милиона обикновени акции и варанти за придобиването на още 30 млн. акции. Морина е собственик на 19% от 7.79-те милиона акции на Hometown.

Вчера акциите на Hometown, които се търгуват при ниски обеми, затвориха на цена от 13.50 долара за брой. Така стойността на дела само от обикновени акции на Морина струва 20.5 млн. долара, поне на хартия.

Данни на FactSet показват, че на борсата рядко се търгуват по повече от няколкостотин акции на Hometown на ден, а често има дни, в които по позицията няма сделки.

Според подадената в щатската Комисия по цени книжа и борси биография на Морина той има спечели 25 шампионата по борба в щата като треньор с над 550 победи.

В нея обаче не се споменава той да има предишен опит в хранителната индустрия. От Hometown International обаче казват, че неговите задълбочени познания и опит го правят ценен член на борда на директорите на компанията.

Вицепрезидент и секретар на Hometown е Кристин Линденмут - 46-годишна преподавателка по математика в гимназията Полсборо.

Тя изглежда също няма предишен опит в хранителния бизнес и не притежава акции в компанията.

В годишния отчет на компанията се казва, че в момента тя няма служители на пълен работен ден, освен Морина и Линденмут, които работят за Hometown, но без да получават парично възнаграждение

Годишният отчет на Hometown предполага, че компанията е била основана с идеята за създаване на верига хранителни магазини с нова концепция. Близо седем години след основаването си обаче тя разполага само с един магазин.

Председател на компанията e Питър Коукър-младши, който не притежава акции на Hometown International.

Коукър освен това е председател от 2013 г. на листваната в Хонконг South Shore Holdings Limited и е бил управляващ партньор в китайска компания за дялово инвестиране преди това.

Неговият баща Питър Коукър-старши обаче има 63 334 обикновени акции на Hometown International, както и варанти за придобиването на още 1.26 млн. акции.

Почина мозъкът зад най-голямата инвестиционна измама в САЩБърнард Мадоф - мозъкът зад най-голямата инвестиционна измама в историята на САЩ, при която бяха откраднати 65 млрд. долара от десетки хиляди клиенти, е починал на 82-годишна възраст

Сред другите акционери в Hometown са Blackwell Partners LLC, която е със седалище в Хонконг, както и две други компании от Хонконг - Star V Partners LLC и Maso Capital Investments Limited.

Четири други компании, които са акционери в Hometown International, са със седалища в Макао, Китай.

През май 2020 г. една от тези компании от Макао сключва споразумение за консултантска дейност с Hometown International.

Съгласно споразумението китайската компания ще получава по 25 000 долара месечно за срока на договора.

Hometown International отчита 624 438 долара загуба за 2020 г., както и 153 930 долара отрицателен финансов резултат за 2019 г., според годишните й отчети.

По-голяма част от увеличението на разходите й през 2020 г. идва от “консултантски такси” в размер на 320 000 долара.

По-възрастният Коукър също така е основател и управляващ партньор на Tryon Capital Ventures - регистрирана в Северна Каролина компания, която има консултантски договор с Hometown, съгласно който получава по 15 000 долара месечно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg