Защо хроничното недоспиване може да ви убие?

2078
Защо хроничното недоспиване може да ви убие?

© Pixabay

Наспивате ли се добре? Ако не, това може да се окаже проблем с потенциално фатален край.

Провеждани в продължение на десетилетия проучвания сочат, че хроничното недоспиване се свързва с увеличен риск от запушени артерии, сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Ново проучване, публукивано в журнала Experimental Physiology, представя теория за това защо липсата на сън увеличава податливостта на организма на сърдечни заболявания.

Хората, които редовно спят по по-малко от седем часа на нощ, имат ниски нива на определени “микроРНК,” молекули, които влияят върху фунционирането на гените. Тези молекули играят важна роля в регулирането на сърдечно-съдовото здраве и могат да бъдат билогични индикатори за състоянието му.


Връзката между липсата на сън и тези молекули може да помогне на лекарите да определят дали човек, който не се наспива добре, е изложен на по-голям дългосрочен риск от сърдечни заболявания и в най-добрия случай да му/й помогнат да вземе предпазни мерки и да избегне развиването на сериозно заболяване.

Проучване от 2011 г., публикувано в European Heart Journal, анализира навиците за сън на близо 475 000 души за период от над 25 години и открива, че хората, които спят малко, са изложени на 48% по-голям риск от заболяване или умиране от коронарна болест на сърцето и на 15% по-голям риск от получаването или умирането от сърдечен удар.

Учени твърдят, че недоспиването в дълъг период от време може да доведе до калцирането на артерии, хипертония (по-високо кръвно налягане), освобождаване на“C-реактивен протеин,” който се свързва със стреса и възпаленията, и да намали инсулина, който регулира нивото на кръвната захар.

Прекалено многото захар в кръвта може да доведе до диабет тип 2, а според Националната фондация за съня в САЩ, “недоспиването може да увеличи апетита и да намали нивото на засищане, което да доведе до желание за консумация на въглехидрати и сладки храни.” Наднорменото тегло е основен фактор при заболяването от диабет тип 2.

Неодоспиването може да има и психологически последици. “Отношението между съня и настроението е сложно, защото нарушеният сън може да доведе до емоционални промени, клинична депресия или безпокойство, а тези състояния могат допълнително да задълбочат проблема с нарушението на съня,” според Националната фондация за съня.

Хората, които са склонни към депресия и безпокойство, в крайна сметка може се окаже, че спят прекалено много. “Ако усетите, че редовно спите прекалено много или прекалено малко, е важно да го обсъдите с вашия лекар, за да можете да изготвите заедно обща физическа и психическа картина на вашето състояние,” казват от фондацията.

Пет навика, които ще добавят 10 години към живота ви Здравословното хранене и редовните физически упражнения са ключови фактори по пътя към дълголетието

Учените от последното проучване са тествали хора на средна възраст без сърдечни заболявания, които водят заседнал начин на живот от метрополисите около Денвър и Боулдър, Колорадо. Участниците са били помолени да попълнят въпросник, за да се оцени средно по-колко часа на нощ спят и също така са дали малки кръвни проби, пише MarketWatch.

“Тези открития предполагат, че може би има ‘отпечатък’, свързан с навиците на човек по отношение на съня и че колебанието в нивата на микорРНК молекулите може да послужат като предупреждение или напътствие за стадия или напредъка на болестта”, казва Джейми Хиджманс, сърдечно-съдов физиолог от Денвър и съавтор на проучването.

Публикувано през миналата година проучване сочи, че хората трябва да спят между 6 и 8 часа на нощ. Според Епамейнондас Фоунтас от Onassis Cardiac Surgery Centre в Атина, това е “идеалното време”, което е и най-ползотворно за сърцето.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп спи по 4 - 5 часа на нощ. Покойният бритенски премиер Маргарет Тачър твърдеше, че спи по 4 часа на нощ, засилвайки имиджа си на “Желязната лейди.” Някои историци обаче изразяват съмнение по отношение на този факт.

“Рискът от преждевременна смърт при човек, който спи средно по по-малко от 6 часа на нощ, е с 10% по-висок, в сравнение с някой, който спи между 7 и 9 часа,” според отделно проучване на RAND Health Quarterly. Този риск пада до 4% повече при хората, които спят между 6 и 7 часа.

Опасностите за здравето вследстве на недоспиването са толкова сериозни, че от щатския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) ги описват като “епидемия на общественото здраве.”

Хората, които са лишени от достатъчно сън за продължителни периоди от време, също така е по-вероятно да страдат от хипертония, диабет, депресия, наднормено тегло и рак.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg