Защо необвързаните хора миришат различно?

2996
Защо необвързаните хора миришат различно?

© Pixabay.com

Френският крал Луи XIV бил обсебен от ароматите.

Във всяка стая във Версайския дворец имало цветя, мебелите и фонтаните били пръскани с парфюм, а посетителите дори били обливани с благоухание преди да влязат в двореца.

Независимо дали това е било така, защото личната му хигиена не е отговаряла на стандартите, които можем да очакваме днес, или защото просто се е наслаждавал на играта с миризми, Луи XIV разбирал, че миризимата е важна.

Нашата телесна миризма може да разкрие подробности за здравето ни, като наличието на заболявания (холерата има сладникав мирис, а острият диабет на гнили ябълки).

"Тя също така разкрива информация за хранителните ви навици," казва пред BBC Мехмет Махмут, психолог в сферата на обонянието и мириса в университета Макуери в Австралия. "Има няколко проучвания, които до известна степен си противоречат, но аз и моите колеги открихме, че колкото повече месо консумирате, толкова по-приятна е вашата телесна миризма."

Мъжете намират телесната миризма на жените за по-приятна и привлекателна по време на фоликуларна фаза на менструалния цикъл, когато жените са най-плодовити, и за най-малко приятна и привлекателна по време на менструацията.

Това може би е било полезно за нашите древни предци с цел разпознаване на добрите кандидати за репродукция, според авторите на това проучване. Нивата на тестостерон у мъжа също могат да подобрят неговата миризма.


Въпреки че може да се променя в зависимост от начина ни на хранене и здравословното ни състояние, голяма част от това, което прави нашата миризма уникална, се определя генетично. Нашата телесна миризма е толкова специфична, а нашето усещане за мирис толкова добро, че хората могат да разпознаят потните тениски на близнаци измежду тениските на група непознати.

Телесната миризма на еднояйчните близнаци е толкова сходна, че участниците в този експеримент дори погрешно определили две тениски от един и същи човек за тениски на двама близнаци.

"Това е важно, защото ни показва, че гените влияят върху това как миришем," казва Агниешка Сороковска, психолог и експерт по човешко обоняние във Вроцлавския университет. "Така можем да засичаме генетична информация за други хора, като ги помирисваме."

Ние си избираме козметика, която отговаря на нашите генетично определени предпочитания за благоухание. Сороковска и нейните колеги са доказали, че е възможно да се правят оценки за характера на човек въз основа на избора му на миризми. Това предполага, че посетителите на крал Луи XIV може би са успявали да разберат това-онова за краля, като помирисвали въздуха при пристигането си.

Всичката тази информация се съдържа в нашата телесна миризма, но полезна ли ни е тя?

В проведено проучване жени получават тениски, носени от мъже, след което са помолени да ги класират по това колко приятно миришат. Редът, по който те подреждат тениските, следва модела на различаващия се Човешки левкоцитен антиген (HLA).

HLA представлява група протеини, които помагат на нашата имунна система да разпознава клетките, които ни принадлежат и клетките, които са от нещо или някой друг – и по тази причина са потенциални патогени.

Вашият HLA профил е много вероятно да бъде различен от този на всеки друг човек, когото срещате, макар че някои хора, като вашите близки роднини, ще бъдат с по-сходен профил на вашия от останалите. От генетична гледна точка е предимство да имате дете с някой, който има различен HLA профил.

“Ако имате партньор, който е генетично различен по телесна миризма и имунен профил, тогава децата ви ще имат по-добра резистентност към патогени,” казва Сороковска.

Участвалите в проучването жени поставят тениските, носени от мъже с най-различаващ се HLA профил, на първо място, а тези с най-близък на последно. Те успяват да разпознаят мъжете и предпочитат мъжете, които са най-подходящи за тях по отношение на генетика на имунната система. Разбира се, те не са знаели, че правят точно това, то е било подсъзнателно.

Конкретният механизъм, който прави така че различният HLA профил да води до по-добра телесна миризма, не е известен, казва Сороковска. "Смята се обаче, че HLA води до отделянето на определени субстанции, които се усвояват от нашите кожни бактерии, които произвеждат определена миризма."

Използват ли хората генетичната информация, скрита в телесната миризма, за да си избират партньори?

Изглежда, че не. Проучване сред близо 3 700 женени двойки не потвърждава това. Може да имаме предпочитание към определени миризми и може да има генетична причина за това, но това не е фактор, когато избираме за кого да се омъжим/оженим.

"Дори и HLA профилът да не влияе върху избора, той влияе върху сексуалното благосъстояние на човек," казва Сороковска. Хората, които страдат от вродена липса на обоняние, се справят по-лошо с любовните отношения, предполага проучване на Махмут и Илона Крой от Дрезденския университет.

Двойките с голямо различие в HLA профила, което вероятно е станало случайно, са посочили, че имат най-високо ниво на сексуално задоволство и най-високи нива на желание да имат деца.

Тази връзка се забелязва по-ясно при жените. Жените, чиито партньори мъже са със сходен HLA профил, са посочили по-голяма сексуална неудовлетвореност и по-слабо желание да имат деца. Ако се вземат данните от повече проучвания обаче, тези заключения не са толкова категорични.

За еволюционните биолози акцентът върху избора на жените е логичен. В природата жените избират мъжете, тъй като майката влага най-много време в отглеждането на децата и по тази причина може да изгуби най-много от чифтосването с генетично по-непълноценен мъж.

Доказателствата в подкрепа на идеята, че може да взимаме добри решения по отношения на това с кого се срещаме, обаче са неясни. Можем да казваме, че предпочитаме нещо, но на практика изглежда, че не правим избор въз основа на това предпочитание. Защо не?

Една от причините може би е, че сценариите от реалния живот са прекалено сложни, за да може информацията за мириса да се използва точно. Другите ни сетива може да изкривяват информацията, която получаваме от мириса. Ние можем да правим точни оценки за невротизма на хората само по тяхната телесна миризма.

Когато на хората обаче им бъде показана снимка на даден човек, заедно с проба от неговата телесна миризма, "те се объркват" и вече не са толкова точни в преценките си, казва Сороковска. "Ние също така можем да оценяваме невротизма и само по лицето на човек." Според нея телесната миризма е по-точна за преценяване на невротизма, но по лицето става по-лесно, а ние обикновено правим това, което е най-лесно.

В друго проучваме омъжени жени носят тениските на съпрузите си, а необвързани жени носят тениските на техен приятел, след което те се смесват, като към тях се прибавят и още тениски от други мъже.

"Дали жените с партньори в крайна сметка живеят с някого, чиято телесна миризма предпочитат пред тази на другите?" казва Махмут. "Не непременно. Няма преобладаващи доказателства, че поставят техния партньор на първо място." В този случай жените не са избирали съпруг с телесна миризма, която им ухае най-добре.

Отделно проучване на Махмут показва, че телесната миризма на непознати ухаела по-силно от тази на женени мъже. Той подозира, че може би има връзка между високите нива на тестостерон и по-силната телесна миризма.

Знаем, че има връзка между остаряването и намаляването на нивата на тестостерон, което може да се дължи на нещата, които се случват в живота на женения мъж, след като премине 40 г. Той поставя на първо място децата и т.н. Мъже, които са обвързани и които имат деца, имат по-ниски нива на тестостерон.

Ние знаем, че издаваме информация за нашите репродуктивни качества с телесната си миризма и знаем, че можем да засичаме това, но не я използваме. Би ли трябвало?

"Ако се интересувате единствено от това да си намерите партньор с добри гени, вероятно би трябвало да обръщате внимание на миризмата," казва Сороковска. "За повечето хора обаче това не е най-важното нещо и повечето хора не го правят."

"Ползата от миризмата до известна степен е намаляла. Прекарали сме десетки хиляди години в това да прикриваме как миришем", съгласява се Махмут.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg