Защо това да имаме деца не ни прави непременно по-щастливи?

4425
Защо това да имаме деца не ни прави непременно по-щастливи?

© Pixabay.com

Родителите често определят децата си като своята “гордост и радост.”

Проучвания обаче разказват една малко по-различна история: хората не стават непременно по-щастливи от това, че имат деца.

Повечето родители смятат, че техните деца са невероятно важен източник на задоволство от живота, казва Дженифър Глас, преподавател по социология в Тексаския университет в Остин и демограф, която изучава връзката между това човек да има деца и неговото благосъстояние.

“Това обаче не е същото нещо като щастието и не е същото нещо като финансовото благосъстояние, доброто физическо здраве или доброто емоционално здраве,” казва Глас пред CNBC.


И така, защо това човек да има деца не осигурява щастието, което мислим, че идва с тях?

Да имаш деца е като да се возиш на увеселително влакче

Проучвания показват, че родителите изпитват “скок в щастието” веднага след раждането на дете. Това усещане обаче намалява в рамките на година, казва Глас.

След този момент нивата на щастие у родителите и у тези, които не са родители, като цяло се разминават, като хората, които не са родители, обикновено стават по-щастливи с течение на времето.

Причината не е, че хората са равнодушни по отношение на навлизането на бебе в живота им, но отглеждането на дете е трудно.

“Откриваме, че щастието на родителите намалява бързо, след като се запознаят с всичките неща, които изисква отглеждането на бебе,” казва Ейми Блекстоун, преподавател по социология в Университета на Мейн”.

Начинът на отглеждане на деца, който създава лидериДобрите намерения на вашите родители може да са повлияли негативно на вашето самочувствие, но има какво да направите по въпроса

Когато размишляват за живота си, родителите имат склонността да се концентрират върху положителните, изпълнени с любов моменти с техните деца, казва Глас. “И слава Богу за това, защото същите тези чудесни малки същества могат да ни хвърлят в бездната на унинието, ако нещо се обърка,” допълва Глас.

Щастието е концепция с различни нюанси, която е съставена от задоволството ни от живота или какво е моментното ни усещане.

Когато хората имат деца, това увеличава задоволството им от живота, но също така води със себе си огромно количество отговорности и ежедневен стрес. Това пък води до много върхове и дъна вследствие на опита им като родители.

Проучване на Принстънския университет и на университета Стоуни Брук открива, че родителите и хората, които нямат деца, имат сходни нива на задоволство от живота, но родителите изпитват както повече радости ежедневно, така и повече стрес, в сравнение с тези, които не са родители.

“Животът без деца е просто много по-стабилен,” казва Глас.

Родители се справят с „постоянни стресови фактори“

При родителите има „много постоянни източници на стрес“ - от справянето с дистанционното обучение до ставането посред нощ, за да се грижат за болно дете, казва Глас. Нивата на депресията и безпокойството са по-високи сред родителите, които полагат активни грижи за децата си.

Стресът не изчезва автоматично, след като децата пораснат и вече са самостоятелни. Проучване от 2019 г. установява, че по-възрастните родители са по-щастливи от хората, които не са родители, само ако децата им са се изнесли от дома им.

Цената на това хората да имат силни емоционални връзки с децата си са многото тревоги и притеснения, казва Глас.

По време на пандемията “цената” на това човек да има деца се увеличи от факта, че милиони жени с деца бяха извадени от работната сила заради нарасналите нужди у дома.

В проучване на Американската психологична асоциация 75% от родителите с деца на възраст под 18 години са заявили, че са имали нужда от по-голяма емоционална подкрепа по време на пандемията, а 48% от родителите са казали, че стресът им се е увеличил.

Парите са основен фактор, който засяга щастието на родителите. В проучване от 2019 г. учени установяват, че ако финансовите затруднения бъдат извадени от уравнението, децата наистина увеличават щастието на своите родители.

Според друго проучване от 2017 г. родителите в САЩ далеч не са толкова щастливи, колкото родителите в други развити държави, които имат по-щедра семейна политика, като например платен отпуск по майчинство. (Във Финландия, например, новите родители получават кутия с бебешки принадлежности след раждането, а всеки от тях има по 164 дни платен отпуск.)

В повечето случаи възрастните без деца, или хора, които са направили съвсем умишлен и изричен избор да не стават родители, може да имат повече свобода, време и пари да правят неща, които намират за удовлетворяващи, казева Блекстоун.

Хората, които не са родители, могат да харчат парите си по начини, които увеличават щастието, като за самоусъвършенстване или за свързване с различни общности.

Хората без деца също така са склонни да даряват повече средства за различни каузи и да планират старините си.

В крайна сметка обаче, има много позитиви от това човек да има семейство.

Макар и родителите да не изостават по отношение на моментното щастие, това да имаш деца осигурява смисъл, удовлетворение и връзка в техния живот.

“Ако оценявахме важността на отношенията с нашите деца, те щяха да се изстрелят до върха в класацията,” дори преди отношенията с нашите партньори, казва Глас.

Има множество причини, поради които хората стават родители, които далеч надхвърлят собственото им щастие.

“Това, което много хора си спомнят от живота си като родители, са невероятното усещане от това да създадеш нов живот и огромната любов и преданост, които изпитват към този нов човек и защитата и привързаността, които искат да дадат на този човек,” казва Глас.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg