10 красиви моста, които да посетите (един от тях е български)

19386
10 красиви моста, които да посетите (един от тях е български)

Старинните мостове, покрити с мъх и закътани сред хълмовете, са не само идеално допълнение към живописния пейзаж, но и вълнуват въображението, рисувайки невероятната история на създаването им.

Гледайки някои творения, оставаме с впечатление, че в строителството им са участвали както хора, така и висши сили. Нека се отправим на пътешествие до 10 приказни моста.

1. Дяволският мост в Родопите (България)

Този приказен мост се намира в Южна България. Построен е още през 16 в. на мястото на разрушен древен римски мост.

Минава над бурната река на височина 400 метра. Дълъг е 56 метра. Отчитайки конструкцията на моста и сложността на ландшафта, някои хора се съмняват, че на създателя му са помагали висши сили. Оттам идва и названието му „Дяволският мост“.

Една от фантастичните легенди за моста гласи, че младият му създател е потърсил помощта на дявола, като, разбира се, последният е поискал услуга. Той пожелал на моста да бъде изобразен ликът му – който да е видим и невидим едновременно.

Младият строител измислил интересна хитрост, за да удовлетвори дявола. Той изсякъл в долната част на свода на моста половината образ на дявола, а втората се отразявала във водата. Така целият лик е видим само по обедно време.

2. Мостът на водопада Лотефосен (Норвегия)

Фото: travelask.ru

Недалеч от норвежкия град Ода, високо в планините, се намира най-известният и красив двоен водопад на Норвегия Лотефосен (Låtefossen).

Мощните му води буквално се гмуркат под удивителен каменен мост, през който минава автомобилен път. Гледайки това творения, се дивиш по какъв начин е изградено. Бурните води на водопада се спускат от 165 метра височина с огромна скорост.

3. Мостът Ракотцбрюке (Германия)Наричат го „Дяволският мост“. Разположен е в Саксония. Създаден е през далечната 1860 г. И днес конструкцията му поразява със своята точност и нереалност. Арковидните му сводове се отразяват във водата и образуват идеална окръжност.

И за този мост се носят легенди, че в стоителството му е участвал дяволът.

4. Мостът на Безсмъртните в планината Хуаншан, провинция Анхой (Китай)

Фото: stoplusjednicka.cz

Този необичаен мост се намира високо в планината. Определян е като най-удивителния и уникален на света. Построен е неотдавна. Строежът му е засекретен и остава загадка и днес.

Мостът е разположен на височина 1320 метра над морското ниво. Свързва 2 кратки тунела, които са вдълбани в стълбообразна скала.

5. Лунният мост в Тайпе (Тайван)Приказно красив мост в традиционен китайски стил. Създаден е през 1979 г.

Това са най-красивите пешеходни мостове в светаВсеки един е произведение на изкуството

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...