10 красиви моста, които да посетите (един от тях е български)

20927
10 красиви моста, които да посетите (един от тях е български)

Старинните мостове, покрити с мъх и закътани сред хълмовете, са не само идеално допълнение към живописния пейзаж, но и вълнуват въображението, рисувайки невероятната история на създаването им.

Гледайки някои творения, оставаме с впечатление, че в строителството им са участвали както хора, така и висши сили. Нека се отправим на пътешествие до 10 приказни моста.

1. Дяволският мост в Родопите (България)

Този приказен мост се намира в Южна България. Построен е още през 16 в. на мястото на разрушен древен римски мост.

Минава над бурната река на височина 400 метра. Дълъг е 56 метра. Отчитайки конструкцията на моста и сложността на ландшафта, някои хора се съмняват, че на създателя му са помагали висши сили. Оттам идва и названието му „Дяволският мост“.


Една от фантастичните легенди за моста гласи, че младият му създател е потърсил помощта на дявола, като, разбира се, последният е поискал услуга. Той пожелал на моста да бъде изобразен ликът му – който да е видим и невидим едновременно.

Младият строител измислил интересна хитрост, за да удовлетвори дявола. Той изсякъл в долната част на свода на моста половината образ на дявола, а втората се отразявала във водата. Така целият лик е видим само по обедно време.

2. Мостът на водопада Лотефосен (Норвегия)

Фото: travelask.ru

Недалеч от норвежкия град Ода, високо в планините, се намира най-известният и красив двоен водопад на Норвегия Лотефосен (Låtefossen).

Мощните му води буквално се гмуркат под удивителен каменен мост, през който минава автомобилен път. Гледайки това творения, се дивиш по какъв начин е изградено. Бурните води на водопада се спускат от 165 метра височина с огромна скорост.

3. Мостът Ракотцбрюке (Германия)Наричат го „Дяволският мост“. Разположен е в Саксония. Създаден е през далечната 1860 г. И днес конструкцията му поразява със своята точност и нереалност. Арковидните му сводове се отразяват във водата и образуват идеална окръжност.

И за този мост се носят легенди, че в стоителството му е участвал дяволът.

4. Мостът на Безсмъртните в планината Хуаншан, провинция Анхой (Китай)

Фото: stoplusjednicka.cz

Този необичаен мост се намира високо в планината. Определян е като най-удивителния и уникален на света. Построен е неотдавна. Строежът му е засекретен и остава загадка и днес.

Мостът е разположен на височина 1320 метра над морското ниво. Свързва 2 кратки тунела, които са вдълбани в стълбообразна скала.

5. Лунният мост в Тайпе (Тайван)Приказно красив мост в традиционен китайски стил. Създаден е през 1979 г.

Това са най-красивите пешеходни мостове в светаВсеки един е произведение на изкуството

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg