15 твърдения, които смятаме за факти, а те са лъжа

5997
15 твърдения, които смятаме за факти, а те са лъжа

© Pixabay

Отгледани сме да вярваме в много истории, които приемаме като факт, защото нашите родители или баби и дядовци са ни ги разказвали като абсолютна истина.

Не казваме, че са ни лъгали, но те обикновено са резултат от остарели научни методи или неправилни тълкувания.

Тези митове се предават от поколение на поколение, а днес Bright Side ще се опита да ги развенчае: 


Ако сте с „десен мозък“, вие сте по-креативни, докато хората с „ляв мозък“ са по-аналитични

Макар и да не е вярно, това твърдение произтича от реален факт: дясното и лявото полукълбо на човешкия мозък са ангажирани с различни видове задачи. Например, лявата страна е по-вербална, аналитична и подредена, докато дясната е по-визуална и интуитивна.

Въпреки това, няма научни доказателства, че тези различия могат да се дължат на доминирането на едната половина на мозъка над другата.

Ако погълнете дъвка, на организма ви ще са му необходими 7 години, за да я изхвърли

Всъщност, това ще отнеме само няколко дни. Дъвката пътува сравнително непокътната през храносмилателната ни система, докато не бъде изхвърлена. Въпреки това избягвайте да я гълтате. 

Акулите усещат миризмата дори на капка кръв в океана

Филмът „Челюсти“ травмира много поколения с преувеличените си внушения. Акулите имат остро и силно развито обоняние, но могат да открият само миризми, които са 1 част кръв на 10 милиарда части вода, което е около една капка кръв в плувен басейн с олимпийски размери. 

Сидни отвори плажовете си, но акулата, която уби човек, остава на свободаБританец загина при първото смъртоносно нападение от акула в града от 59 години

Ако пуснете монета от Емпайър Стейт Билдинг, ще убиете някого на тротоара

Въпреки че няма да убиете никого, моля, не опитвайте това, защото е изключително лоша идея. Истината е, че монетата ще достигне голяма скорост и ще причини известна вреда.

Светкавицата никога не удря два пъти на едно и също място

Всъщност, мълниите често удрят на едно и също място повече от веднъж или на много близко разстояние. 

Най-големият жив организъм е синият кит

Синият кит е най-голямото океанско същество. Но от всички живи организми на Земята, най-големият е... гъба. Огромна медоносна гъба в Сините планини на Орегон заема около 965 хектара, което означава, че се простира върху площ колкото 1 665 футболни игрища. Нещо повече, тя изсмуква живота от дърветата наоколо и продължава да се разпространява.

Прилепите са слепи

Противно на общоприетото схващане, прилепите имат дори по-добро зрение от хората. Този мит произтича от схващането, че тъй като ловуват в тъмнина и разчитат предимно на ехолокация, следователно са слепи. Очите им обаче са свикнали да виждат плячката си в условия на слаба осветеност, което им дава предимство.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg