5 уникални места в България, за които не сте чували

329252
5 уникални места в България, за които не сте чували

© Pixabay/Instagram/Wikipedia

Страната ни е толкова богата на природни и исторически забележителности, че не е възможно да знаем всички.

След като взехме за пример максимата „Опознай родината, за да я обикнеш“, събрахме пет уникални места у нас, които малко хора са посетили.
Разбоишки манастир "Въведение Богородично"


Намира се в дефилето на река Нишава, близо до село Разбоище и на 11 км от град Годеч. Той е скален манастир, чиято църква е вградена високо в скалите, а останалите сгради се намират в равнината.


Още от Средновековието пещерите около днешния манастир са обитавани от монаси. По-късно в него е отсядал и Васил Левски. Манастирът е разрушаван три пъти, като едва в средата на 20 в. три монахини се заемат да го възстановят.

Днес той е действащ и са запазени част от стенописите му. В него се съхранява старопечатен български миней от 1869 г.

Божи мост (Жабокрек)


Божият мост, известен и като Жабокрек, е естествен скален мост, който се намира на около 15 км от Враца. Той е висок 20 м и широк около 25 м. Тунелът, който се е образувал от малка рекичка, течаща под моста, е дълъг 100 м. 

През лятото реката пресъхва и остават малки езерца с жаби, от където идва и името Жабокрек. Скалният феномен е обявен за природна забележителност през 1964 г.  

Заслон Орлово гнездо

 

A post shared by Georgi Malev


Малката къщичка се намира на скалите на 300 м над река Искър, в близост до Лакатник. Представлява заслон за алпинистите.

Закрепена е за скалата с метални пръти и до нея може да се стигне единствено с алпинистка екипировка. Създаден е от четирима катерачи през 1938 г. Днес е част от природен парк “Врачански Балкан” и покрай него минава екопътека.

Храм кладенец Пусто Гърло

Открит е при разкопки през 1972 г.  в местността Пусто Гърло, в близост до село Гърло и Брезник. Смята се, че е изграден през ХІІ-Х в.пр.Хр. и е свързан с културата Нураги.

Представлява сложно съоръжение, изградено изцяло под земята. По стъпала се стига до кръгла зала. На пода й има изкопан кладенец, който днес е затрупан. Този тип паметници, наречени нураг, се срещат основно в Сардиния и в много малко други части от света.

Над храма е имало светилище, като днес около мястото е обрасла гора. Въпреки това културното съоръжение е изцяло запазено, което го превръща в уникален археологически обект.

Ковачевско кале

Това е късноримска крепост, която се намира близо до град Попово. В миналото районът е бил на дъното на море, за което свидетелстват намерените останки на мекотели.

Смята се, че Ковачевското кале е построено през IV век. Крепостната стена е имала 17 кули и две порти. Разполагала е и с водопровод.

И един бонус:

Потопената църква на язовир Жребчево


От водите на язовир Жребчево всяка година изплува църквата Свети Иван Рилски. Това е единственият спомен от двете села, които са потопени преди 50 години заради разширение на водното съоръжение. 

Под водите му остават Запалня и Долни Паничарево. Църквата е наполовина под вода напролет, а в края на лятото вече почти е погълната от язовира. Заради опасността от разрушаване на храма в момента се събират средства за укрепването му. 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Латинка
# 0
13:05 | 19 May 2017
България е красива но българите за съжаление нямат красиви души ! Някои от заядливите коментари тук отново доказват колко сме красиви и добри и интелигентни ( българите много обичат тази дума ) !
Тодорова
# 1
10:05 | 8 May 2014
Преди няколко дена бях на "Ковачевско кале". Уникално място с много история. Показаната снимка тук е доста стара. Сега има направени рампи и макет на крепоста. Входът е само 1 лев.
ggin
# 2
20:12 | 17 December 2013
Да допълня за ковачевското кале че в момента е изграден музей и са разкрити доста части от крепоста
Таня Дишева
# 3
08:12 | 17 December 2013
Госпожо Стефанова, имате ли някакво конкретно предложение за замяна? Лесно е да се критикува, да-а-а...
анна петрова
# 4
11:11 | 19 November 2013
заслужава да се види много е хубаво
Страхотно
# 5
15:10 | 29 October 2013
Толкова много красота има в нашата Родина. Преди време бях, чел подобен текст за таива места и в AstroData някъде. Имаме прекрасна държава !
Снежка Стефанова
# 6
19:10 | 23 October 2013
Много ви моля да изхвърлите словесния паразит УНИКАЛНО ! Българският език е толкова богат ! Толкова ли свършиха подходящите епитети ! Уникално това,уникално онова-от преекспониране се загуби смисълът на думата! Вземете мерки! А от коментарите веднага си личи интелектуалното ниво на пишещите-поне това би трябвало да ви подскаже нещо !
Габриела
# 7
15:10 | 23 October 2013
На Божия мост съм ходила, много е красиво, намира се в Лиляче, малко след Враца, даже и преди да слезеш към Божия мост има горе на хълма една стара римска крепост, красиво е много там, а и не само там, в България има толкова много красота!
Ivanov
# 8
22:10 | 21 October 2013
на база данни от много години ситуирам огромен град по голям от днешен истамбул между търново и свищов..не е лошо колегите геолози и археолози да проучат малко аерофотоснимки или сателiтни снимки и филми..
Севинч Мехмедова
# 9
15:10 | 21 October 2013
България е много хубава страна.Жалко,че много малко хора ценят това и я опазват!Повечето я унищожават,и замърсяват.
Лилия Узунова
# 10
16:10 | 20 October 2013
Наистина любопитно! Идете да заснемете крепостта край село Кипилово,Котелският балкан!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg