77% от българите подкрепят етикетирането на храни по климатичен отпечатък

1912
77% от българите подкрепят етикетирането на храни по климатичен отпечатък

77% от българите подкрепят етикетирането на всички хранителни продукти с техния климатичен отпечатък, за да могат хората да направят по-устойчив избор при пазаруване на хранителни стоки.

Това показват резултатите от най-новото годишно Проучване на климата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), проведено през август и публикувано днес, съобщава БТА. Сред страните от ЕС делът на отговорилите по подобен начин е по-висок в Румъния (82%), а по-нисък - в Унгария (72%).

Същевременно, 71% от сънародниците ни биха платили по-скъпа храна, произведена на местно ниво и по-устойчив начин. Мнозинството от анкетираните, независимо от дохода им, са изразили готовност да плащат повече за храна, като отговорилите по този начин са 68 процента от хората със средни доходи, и 75 процента от тези с по-високи доходи.

Битката за по-малко хранителни отпадъци се обръща към наукатаМразите презрели ябълки и влажни пържени картофи? Науката може да помогне


Намаляването на консумацията на месо и млечни продукти би било друг ефективен начин за ограничаване на емисиите на парникови газове. Малко българи (39%) обаче биха подкрепили ограничаването на количеството месо и млечни продукти, които могат да купуват, за да се предотврати изменението на климата.

Мнозинството от българите, участвали в изследването (56%, с 16 процентни пункта под средното за ЕС), са убедени, че собственото им поведение може да повлияе на разрешаването на извънредната климатична ситуация. 61% от жените и 66% от младите респонденти са отговорили по подобен начин, в сравнение с 51 на сто от мъжете и 42% при хората над 65 години.

83% от сънародниците ни на възраст между 20 и 29 години споделят мнението, че въздействието върху климата, което работодателите оказват вследствие от икономическите си дейности, е важен фактор при търсенето на работа. За 31 на сто климатичната неутралност на бизнеса се явява основен приоритет при избора на работно място.

Идва ли краят? ООН публикува Настоящите планове не са достатъчни, за да се предотврати най-лошото, което може да очаква човечеството

За повечето от анкетираните правителството има роля в насърчаването на промяната на индивидуалното поведение, за да се минимализира отделянето на вредни емисии.

Мнозинството от българите (69%) като цяло подкрепят по-строги правителствени мерки за справяне с климатичните промени, налагащи промяна в поведението на хората, а 75% от анкетираните под 30-годишна възраст също биха приветствали подобни стъпки.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Napoleon Ginn
# 0
20:03 | 26 March 2023
Forgive me for such a cold approach but I am pleased to present you a new SMM panel with the best possible followers, likes, youtube views and much more. Visit: rapidolikes.com Everyone who registers gets a $1 bonus to test the services Thank you for your time
колЮ
# 1
20:03 | 21 March 2023
да и 77 процента си купуват испанско свинско месо от кауфланд, защото е 7лв килото а не Българско за 12........
Hg
# 2
17:03 | 21 March 2023
С нещо за хлебарките които трябва да ядем, пак в тази връзка?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg