8 от държавите, в които най-трудно се взима гражданство

41528
8 от държавите, в които най-трудно се взима гражданство

© Pixabay

Американското гражданство и имиграционните ограничения доминират в новините отвъд океана след президентските избори през 2016 г. Оказва се обаче, че има редица други страни, където да станеш гражданин е доста трудно.

Освен потеклото и продължителното пребиваване, един от начините да се сдобиеш бързо с чуждо гражданство е да си спортист на световно ниво. Някои страни предоставят гражданство на спортисти, които биха подобрили шансовете им за Олимпийски медал.

Ако обаче не сте на световно ниво в овчарския скок например, тогава ви очаква дълъг, а в някои случаи и невъзможен за изминаване път към придобиването на гражданство в страни като Швейцария, Китай и Катар.


Вижте осем от страните, подбрани от Business Insider, в които е най-трудно човек да придобие гражданство:

Ватикана

С около 800 жители и 450 граждани Ватикана е най-малката държава в света, което вероятно се дължи отчасти и на това, че страната има една от най-строгите имиграционни политики.

Според Библиотеката на конгреса на САЩ, човек може да стане гражданин, ако е кардинал, който живее във Ватикана или в Рим, ако е дипломат, представляващ Светия престол, или пък ако живее във Ватикана, защото е служител на Светата църква.

Лихтенщайн

Малката планинска държава, сгушена между Австрия и Швейцария, има население от малко под 40 000 души, а имиграционната й политика изглежда има за цел това да си остане така.

Ако искате да станете гражданин, трябва да сте живели в Лихтенщайн най-малко 30 години, като всяка години преди да навършите 20 се брои за две години. Ако сте женени/омъжени за гражданин на Лихтенщайн и вече живеете в страната, този времеви период се съкращава до 5 години брак.

Ако искате да прескочите изискването за 30-годишно пребиваване в страната, можете да помолите общността, в която живеете, да гласува за това да получите гражданство след 10 години.

Независимо от метода, ще трябва да се откажете от настоящото си гражданство.

Бутан

Хималайската държава Бутан е известна с това, че изчислява успехите си с Националния индекс на щастието, а не с БВП. Това е една от най-изолираните държави в света.

Страната се отваря за туристи едва през 1974 г. и продължава да регулира и следи посещенията отблизо, така че можете да си представите, че имиграционния процес не е никак лесен.

Трябва да имате двама родители от Бутан, за да станете гражданин, а ако имате само един, трябва да кандидатствате за натурализиране, след като сте живели в Бутан 15 години. Това 15-годишно изискване важи и за държавните служители.

Чужд паспорт е най-новият символ на обществено положениеБогатите хора харчат най-малко по 200 000 долара, за да се сдобият с второ или трето чуждо гражданство.

Тези, които нямат родители от Бутан и не работят за правителството, могат да кандидатстват за гражданство, след като са живели в страната в продължение на 20 години, стига да отговарят на списъка с изисквания, сред които е и това да не са говорили или действали против краля или страната. Ако пък направитр това в бъдеще, гражданството ви може да бъде отнето.

Дори и ако покривате всички изисквания, Бутан си запазва правото да ви откаже без причина.

Катар

Ако баща ви не е катарец, тогава и вие не сте, дори и ако майка ви е, според Doha News. Ако сте пребивавали законно в Катар в продължение на 25 години без да напускате в страната за повече от два последователни месеца (както и редица други изисквания), можете да кандидатствате за гражданство.

Според Doha News, Катар натурализира едва по около 50 чужденци годишно. Освен това натурализираните граждани не получават същото отношение, както  родените в Катар, вероятно заради щедрите държавни помощи, които биха излизали на страната по-скъпо, ако се отпускат на всички граждани.

Обединени арабски емирства

ОАЕ, където се намира бляскавият Дубай, ви позволява да кандидатствате за гражданство, ако сте пребивавали законно в емирствата в продължение на 30 години, според ЦРУ.

Според местните закони, ако сте арабски гражданин от Оман, Катар или Бахрейн, можете да кандидатствате за натурализация след само 3 години пребиваване в страната. Арабите от други държави могат да кандидатстват след седем години жителство в ОАЕ.

От декември 2011 г. пък жените от ОАЕ може да предават гражданството си на своите деца.

Кувейт

Според местния Закон за Националността от 1999 г., след като е живял в Кувейт в продължение на 20 години (15 за граждани от други арабски държави), човек може да кандидатства за кувейтско гражданство, но само ако е мюсюлманин по рождение или ако впоследствие е приел тази религия. Ако сте приели религията, трябва да е поне от пет години и трябва да говорите свободно арабски език.

Според същия закон съпругата на кувейтец може да кандидатства за гражданство, след като е била омъжена за него в продължение на 15 години.

Швейцария

Според нов закон, който влезе в сила от януари 2018 г., за да се сдобие с швейцарско гражданство, човек трябва да е живял в страната 10 години и да има специално разрешително за работа.

Това разрешително, което позволява пребиваването и работата в страната, изисква 5 години непрекъснато пребиваване в Швейцария за гражданите на ЕС, за американските и канадските граждани. Всички останали трябва да са пребивавали в страната 10 години преди да могат да кандидатстват за гражданство.

Китай

Законът за Националността на Китайската народна република позволява на гражданите да опитат да станат натурализирани граждани, ако имат роднини, които са китайски граждани, установили се в Китай, или пък "имат други законни причини."

Ако нямате роднина, който е китайски гражданин и живее в Китай, вашите шансове да станете китайски гражданин са малки. Според ЦРУ, натурализацията е възможна, но е изключително трудна. Изисква се дългогодишно пребиваване в страната, но не е конкретизирано колко.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg