8 здравословни проблема, които ще избегнете, ако ядете чушки всеки ден
Може да изглежда, че добавянето на още един зеленчук към вашата ежедневна диета не е от голямо значение, но това не е съвсем вярно.
В зеленчуците има много витамини и минерали, които осигуряват на тялото ви здравословни хранителни вещества и дори предотвратяват някои неприятни здравословни проблеми.
Например, чушките поддържат кожата ви млада и тонизирана, посочва Bright Side. Вижте какви проблеми още могат да ни спестят:
Дефицит на желязо
Чушките са добър източник на желязо и са богати на витамин С, който помага за по-доброто му усвояване. Дефицитът на желязо е една от най-честите причини за анемия. Хората, които страдат от него, по-често се чувстват уморени, слаби и със задух.
Ниските нива на желязо също така са рисков фактор за синдрома на неспокойните крака (сериозно разстройство на съня). Редовната консумация на чушки може да помогне за предотвратяване на тези проблеми, особено ако ги комбинирате с храни с високо съдържание на желязо, като месо или спанак.
Проблеми с очите
В чушките има много витамин А и каротеноиди, по-специално лутеин и зеаксантин, които поддържат очите здрави. Те предпазват ретината от окислителни щети и дори намаляват риска от свързани с възрастта очни заболявания, катаракта и слепота.
Увредена кожа
Витамин С също така играе важна роля в производството на колаген, който поддържа кожата ви млада и здрава. Ако страдате от липсата му, има по-голям шанс да се сдобиете със суха и сбръчкана кожа. Недостигът на витамин С може също така да доведе до лесно натъртване и по-бавно заздравяване на раните.
Сърдечни проблеми
Лизопенът е един от каротеноидите, които се съдържат чушките. Той помага за подобряване на вашето сърдечно-съдово здраве и предотвратява инсулти. Поддържа сърцето ви здраво, като контролира кръвното налягане и регулира нивата на холестерола.
Разширени вени
Капсаицинът е активен компонент в чушките. Той има антиоксидантни, антимутагенни, антиканцерогенни и имуносупресивни свойства и може да помогне за предотвратяване на образуването на нови разширени вени, ако редовно хапвате този зеленчук.
Слаби кости
Една средно голява чушка съдържа 6% от препоръчителното дневно количество манган. Този елемент, заедно с цинка и медта, е от съществено значение за здравето на костите. Освен това витамините С и К имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза.
Проблеми с храносмилането
Чушките са добър източник на диетични фибри. Те поддържат здравето на червата и дори предотвратяват някои стомашно-чревни разстройства. Диетичните фибри, заедно с факта, че около 90% от чушките са вода, също така помогнат за загубата на тегло.
Слаба имунна система
100 грама чушки съдържат 17% от препоръчителното дневно количество витамин В6. Той подпомага имунната система, а липсата му може да попречи на тялото ви да произвежда достатъчно антитела, необходими за борба с инфекциите.