Името Лиу Йонгао сигурно не ви говори нищо, нали?

Така и предположихме, въпреки че той е един от най-богатите хора в Китай.

Милиардерът обаче се облича скромно, като предпочита тениските пред костюмите.

Той определено не пасва на профила на типичния китайски предприемач, тъй като доскоро караше Volkswagen Santana, обича да ходи при един и същ фризьор и често пътува в икономичната класа, ако му предоставят отстъпки.

Лиу също така казва, че отглежда част от храната, която яде. Той отглежда зеленчуци и в двата си имота, разположени в Пекин и Ченгду, където можете да видите краставици, люти чушки, други зеленчуци и плодове.

Днес той е председател на Борда на директорите на New Hope Group. Основаната през 1982 г. компания работи в сфертата на земеделието, като дава работа на повече от 70 000 души както в Китай, така и в своите 600 дъщерни дружества, разположени в 30 държави по света.

Лиу Йонгао притежава 10 млрд. долара към днешна дата, което му отрежда 19-а позиция сред най-богатите китайци.

Миналото обаче не е било толкова лесно за него. Като малък той е изпратен на село, където се занимава със земеделие.

„Отглеждах ориз и зеленчуци, носех кофи с изпражнения и изобщо правех всичко, което се очаква от един селянин“, казва той.

Опитът обаче помага на Лиу и брат му. Те решават да стартират собствен бизнес, като се ориентират в производството на говорители.

Бизнесът им обаче е спрян от лидер на местната комунистическа партия. Двамата обаче не се отказват и събират 125 долара от продажбата на най-ценните си вещи, включително часовник, колело и др., пише Style.

Насочват се към отглеждането на пъдпъдъци, като междувременно продават яйцата им, увеличавали бройката животни. Това обаче им дава нова идея – продажба на храна за животните. Братята се разделят през 1990 г., като всеки основава своя собствена компания.

Лиу Йонгао обаче винаги ще помни трудното си начало. „До 20-ата си годишнина бях почти винаги гладен и нямах удобни обувки. Понеже бях много беден, работех усилено, а това създава ценности", казва той.