България е най-опасната страна в Европа по отношение на киберсигурността

967
България е най-опасната страна в Европа по отношение на киберсигурността

© Pixabay.com

България е най-слабата страна в Европа по отношение на киберсигурността с резултат на киберопасност от 77.6 от 100 възможни точки.

Това сочат данните от проучване на Reboot Digital PR Services.

Страната ни също така се нарежда на пето място в света по този показател.

Авторите на проучването са установили средно 14 скрити зареждания (Drive-by Download) месечно, както и 1 200 фишинг сайта и 1 170 сайта със зловреден софтуер на 100 000 url-a у нас. Компрометираните компютри пък са 430 на 100 000 интернет потребители.

В момента няма официална програма или виза за пътуващи дигитални номади, които искат да останат в България за период по-дълъг от 90 дни. Въпреки това страната привлича множество туристи със своите забележителности, отбелязват авторите на проучването.


На второ място в тази негативна класация се нарежда Румъния с резултат на киберопасност от 71.9 от 100 пункта. Северната ни съседка се нарежда високо в класацията по сайтове за фишинг (1 040) и компрометирани компютри на 100 000 интернет потребители (1 435).

Веригите за доставки на храни са изложени на риск от злонамерени хакериСъвременната „умна“ селскостопанска техника е уязвима на злонамерени хакери, което излага глобалните вериги на доставки на храни на риск, предупреждават експерти

Челната тройка се оформя от Беларус, където има само 2 компрометирани компютри на 100 000 потребители, но по-висок среден брой фишинг сайтове - 1 230, като това допринася за резултат 69.3/100.

Четвъртото и петото място в класацията са за Русия и Украйна.

Сърбия, която се нарежда на шесто място (60.1), има най-висок брой комрометирани компютри на 100 000 потребители (1 467) в челната десетка и третия най-голям брой в Европа като цяло.

След това се нареждат Литва и Унгария. Италия и (55.5) и Словакия (53.8) заемат девето и десето място, респективно, с резултат на киберсигурност от над 50 от 100.

На противоположния полюс се намира Финландия, която е най-доброто място в Европа и в света по отношение на киберсигурността с резултат от едва 12.6 от 100. След нея се нареждат Австрия (19.8) и Норвегия (24.1).

В проучването са анализирани над 90 държави по света. То установява, че Индонезия и Кипър са най-несигурните, а в челната десетка има само две държави от Европа – България и Румъния.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg