България с най-лошо управление на отпадъците в ЕС

2082
България с най-лошо управление на отпадъците в ЕС

Най-големите производители на отпадъци в ЕС са датчаните, кипърците и ирландците, докато най-малко боклук изхвърлят чехите. Това сочат официалните данни за 2008 година за всичките 27 държави-членки на организацията, обявени от европейската социологическа служба "Евростат".

Средният датчанин произвежда над 800 килограма отпадъци, докато при чехите това количество е едва 300 килограма. Средната стойност за целия ЕС е 524 килограма на човек.

Данните сочат още, че всяка държава се справя по различен начин с генерираните отпадъци на нейната територия. Около 40% от боклука на Европа се рециклира или изгаря.


Специално място в статистиката заема България, при която екологичният фактор е най-нисък, като през 2008 година всички отпадъци са намирали мястото си на сметищата. Българинът генерира средно 467 килограма отпадъци годишно.

Австрия е държавата с най-висока екологична отговорност - 70% от отпадъците в страната се рециклират или компостират. В Дания, въпреки огромното количество произведен боклук, повече от половината отпадъци се изгарят, а една-четвърт се рециклират.

Германия, Швеция и Белгия са държавите, в които рециклирането заема най-висок процент от методите за справяне с отпадъците. В Германия 48% от боклука преминава през такава обработка и едва 1% отива на сметището.

Източник: БНР

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg