Броят на милионерите в тези страни ще скочи в следващите 5 г.

5750
Броят на милионерите в тези страни ще скочи в следващите 5 г.

© Pixabay

Икономическите сили, като САЩ, Китай и Япония, може и да допринасят с най-голям дял от богаташите по света, но когато става въпрос за създаването на нови милионери, възможностите изобилстват на някои изненадващи места.

Това показва нов доклад на Wealth-X, според който страните, в които се очаква най-голямо увеличение в броя на богатите хора, са отбрани развиващи се нации от Африка, Азия и Европа.

Резултатите се базират на проучване сред 540 000 богати хора със състояние между 1 и 30 млн. долара. Под внимание са взети фактори, като настоящи нива на богатство, прогнози за ръста на населението и очакваните инвестиционни възможности в бъдеще.


Според доклада, броят на богатите ще нараства най-бързо в западноафриканската държава Нигерия, където се очаква техният брой да се увеличава с 16.3% годишно в периода 2019 – 2023 г. На второ място се нарежда Египет с 12.5% ръст, а челната тройка се оформя от Бангладеш с 11.4% увеличение.

Проучването посочва една обща тенденция сред прогнозите за ръст, при която не толкова развитите страни, които стартират от по-ниска база (в този случай богатството), отчитат по-голям относителен растеж.

За държави, като САЩ и Китай, където милионерите са 8.7 млн. и 1.9 млн., респективно, би било много по-трудно да постигнат подобни темпове на растеж, въпреки че ръстът в Китай се очаква да е впечатляващ. Докладът обаче очертава някои интересни тенденции.

Градовете и държавите с най-много супербогаташиНю Йорк изгуби короната си на града с най-много супербогати хораПолша и Кения, например, са “изненадващи случаи,” според доклада, защото не принадлежат към някоя от традиционните групи от развиващите се държави, като BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и MINT (Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция).

“Топ 10 на страните с най-голям ръст на богатите хора са една доста разнообразна група,” според доклада.

Източниците на ръста на богатство във всяка държава също се различават. При богатите на суровини нации, като Нигерия и Египет, по-голяма част от натрупването на богатството може да се отдаде на износа на енергийни продукти, отбелязаха от Wealth-X в отделен доклад през 2018 г.

Междувременно Бангладеш, която отчита най-голям ръст на супер богатите хора (тези с лично състояние от над 30 млн. долара) през последните пет години, черпи успехите си от бързата урбанизация и увеличените инвестиции в инфраструктурата.

Виетнам, Индия, Филипините и Кения са сред другите страни, които ще усетят ефекта от по-големите структурни инвестиции. В същото време Украйна и Полша могат да отдадат ръста на развитието на технологичните им сектори.

Китай, където се трупат огромни богатства, продължава да се възползва от националната икономическа програма на правителството. Азиатският гигант се очаква да стане дом на 32 от 40-те града с най-много милионери в света в следващите пет години.

Ето и кои са 10-те държави, в които броят на милионерите ще расте с най-бързи темпове в идните години:

1. Нигерия (16.3% ръст на година)
2. Египет (12.5%)
3. Бангладеш (11.4%)
4. Виетнам (10.1%)
5. Полша (10.0%)
6. Китай (9.8%)
7. Кения (9.8%)
8. Индия (9.7%)
9. Филипините (9.4%)
10. Украйна (9.2%)

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg