Държавите с най-големи мощности за добив на вятърна енергия

3088
Държавите с най-големи мощности за добив на вятърна енергия

© Pixabay

Индустрията за вятърна енергия е добавила над 52 гигавата нови мощности през миналата година, според доклад на Световния съвет за вятърната енергия (GWEC).

Китай запазва позицията си на гигант в добива на вятърна енергия, инсталирайки 19.7 гигавата нови мощности, докато ЕС е добавил 15.6 гигавата производствен капацитет. Инсталираните от САЩ нови мощности са малко над 7 гигавата.

Използвайки данни на GWEC, от CNBC са класирали страните с най-голям общ капацитет за добив на вятърна енергия към декември 2017 г.:

10. Италия

Италия разполага с над 9 гигавата мощности за добив на вятърна енергия. Общо ЕС разполага със 168 гигавата. От тях 15.8 гигавата идват от добива на вятърна енергия в открито море.

9. Канада

С над 12 гигавата мощности, Канада разполага с достатъчно възможности да захранва над 3 млн. домове, според Канадската асоциация за вятърна енергия.

Миналата година в страната са завършени 10 проекта, които представляват 341 мегавата нови инсталирани мощности. Според асоциацията, в страната има над 300 работещи вятърни паркове.

8. Бразилия

Бразилия е добавила над 2 гигавата мощности за добив на вятърна енергия през 2017 г., според GWEC. Във вятърната индустрия в страната са били заети 190 000 души в края на миналата година, а Бразилия разполага с "едни от най-добрите вятърни ресурси в света."

7. Франция

Франция отчита много успешна година през 2017 г., според GWEC, инсталирайки рекордните 1 694 мегавата мощности за добив на вятърна енергия. Общите й мощности в тази сфера са достатъчни за захранването на цели 11 млн. домове.

6. Великобритания

Великобритания е световна сила в добива на вятърна енергия в открито море. Според доклад на WindEurope, Великобритания има "най-голямо количество исталирани мощности за добив на вятърна енергия в открито море в Европа, съставлявайки 43% от общия капацитет."

Като цяло Великобритания е инсталирала 4 270 мегавата мощности през 2017 г., или пет пъти повече, в сравнение с 2016 г.

Знаете ли колко вятърни турбини има по света?Вятърните турбини вече изникват по целия свят - от интензивната горещина на калифорнийската пустиня до зелените хълмове на Шотландия

5. Испания

Въпреки че, според данните на WindEurope, Испания е инсталирала едва 96 мегавата нови мощности през 2017 г., страната е голям играч в сектора за добив на вятърна енергия в Европа, като изостава единствено след Германия по инсталирани мощности.

4. Индия

Индия отчита рекордна година през 2017 г., инсталирайки над 4 гигавата нови мощности, според GWEC.

От там добавиха, че Азия е най-големият регионален пазар в света за нови мощности в сферата на вятърната енергия, заемайки челната позиция в девета поредна година.

3. Германия

Германия е водещата страна в Европа по инсталирани мощности за добив на вятърна енергия и се нарежда на трето място в световната класация. Страната е добавила над 6.5 гигавата мощности през миналата година, което представлява с 15% повече от 2016 г., според GWEC.

2. САЩ

Пазарът на вятърна енергия е инсталирал малко над 7 гигавата мощности през 2017 г. Тексас остава най-големият играч в страната, с над 22 гигавата мощности в края на 2017 г. Айова пък добива над 36% от електричеството си от вятърни паркове, според GWEC.

1. Китай

В доклада си GWEC описва Китай като "двигателят на растежа на световния пазар през по-голяма част от последното десетилетие." Китай, която е "най-големият пазар за вятърна енергия от 2009 г. насам," е инсталирала 19.7 гигавата мощности през 2017 г. - огромно количеството, което е над два пъти повече, в сравнение с който и да било друг пазар.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас