Държавите с най-големи мощности за добив на вятърна енергия

2806
Държавите с най-големи мощности за добив на вятърна енергия

© Pixabay

Индустрията за вятърна енергия е добавила над 52 гигавата нови мощности през миналата година, според доклад на Световния съвет за вятърната енергия (GWEC).

Китай запазва позицията си на гигант в добива на вятърна енергия, инсталирайки 19.7 гигавата нови мощности, докато ЕС е добавил 15.6 гигавата производствен капацитет. Инсталираните от САЩ нови мощности са малко над 7 гигавата.

Използвайки данни на GWEC, от CNBC са класирали страните с най-голям общ капацитет за добив на вятърна енергия към декември 2017 г.:

10. Италия

Италия разполага с над 9 гигавата мощности за добив на вятърна енергия. Общо ЕС разполага със 168 гигавата. От тях 15.8 гигавата идват от добива на вятърна енергия в открито море.

9. Канада

С над 12 гигавата мощности, Канада разполага с достатъчно възможности да захранва над 3 млн. домове, според Канадската асоциация за вятърна енергия.

Миналата година в страната са завършени 10 проекта, които представляват 341 мегавата нови инсталирани мощности. Според асоциацията, в страната има над 300 работещи вятърни паркове.

8. Бразилия

Бразилия е добавила над 2 гигавата мощности за добив на вятърна енергия през 2017 г., според GWEC. Във вятърната индустрия в страната са били заети 190 000 души в края на миналата година, а Бразилия разполага с "едни от най-добрите вятърни ресурси в света."

7. Франция

Франция отчита много успешна година през 2017 г., според GWEC, инсталирайки рекордните 1 694 мегавата мощности за добив на вятърна енергия. Общите й мощности в тази сфера са достатъчни за захранването на цели 11 млн. домове.

6. Великобритания

Великобритания е световна сила в добива на вятърна енергия в открито море. Според доклад на WindEurope, Великобритания има "най-голямо количество исталирани мощности за добив на вятърна енергия в открито море в Европа, съставлявайки 43% от общия капацитет."

Като цяло Великобритания е инсталирала 4 270 мегавата мощности през 2017 г., или пет пъти повече, в сравнение с 2016 г.

Знаете ли колко вятърни турбини има по света?Вятърните турбини вече изникват по целия свят - от интензивната горещина на калифорнийската пустиня до зелените хълмове на Шотландия

5. Испания

Въпреки че, според данните на WindEurope, Испания е инсталирала едва 96 мегавата нови мощности през 2017 г., страната е голям играч в сектора за добив на вятърна енергия в Европа, като изостава единствено след Германия по инсталирани мощности.

4. Индия

Индия отчита рекордна година през 2017 г., инсталирайки над 4 гигавата нови мощности, според GWEC.

От там добавиха, че Азия е най-големият регионален пазар в света за нови мощности в сферата на вятърната енергия, заемайки челната позиция в девета поредна година.

3. Германия

Германия е водещата страна в Европа по инсталирани мощности за добив на вятърна енергия и се нарежда на трето място в световната класация. Страната е добавила над 6.5 гигавата мощности през миналата година, което представлява с 15% повече от 2016 г., според GWEC.

2. САЩ

Пазарът на вятърна енергия е инсталирал малко над 7 гигавата мощности през 2017 г. Тексас остава най-големият играч в страната, с над 22 гигавата мощности в края на 2017 г. Айова пък добива над 36% от електричеството си от вятърни паркове, според GWEC.

1. Китай

В доклада си GWEC описва Китай като "двигателят на растежа на световния пазар през по-голяма част от последното десетилетие." Китай, която е "най-големият пазар за вятърна енергия от 2009 г. насам," е инсталирала 19.7 гигавата мощности през 2017 г. - огромно количеството, което е над два пъти повече, в сравнение с който и да било друг пазар.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg